ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ - HMEΡΟΛΟΓΙΟ

makedonomaxoi2013

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, ενόψει των 100 χρόνων από την πρώτη απελευθέρωση της Δράμας και της υπαίθρου της το 2013 από τη διπλή κατοχή Τούρκων και Βουλγάρων εξέδωσε ημερολόγιο με θέμα: «Οι Μακεδονομάχοι του τόπου μας», ως ιστορικό καθήκον στη μνήμη των μεγάλων αυτών αγωνιστών και ευεργετών για την ελευθερία της πολύπαθης περιοχής μας.

Ο Μακεδονικός Αγώνας αναμφίβολα κατέχει μια θέση αληθινής εποποιίας και καταλαμβάνει δικαιολογημένα μια από τις κορυφαίες σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Δεν ήταν μόνο η ισχύς των αντιπάλων, αλλά και οι συνθήκες των πολεμικών αναμετρήσεων.

Ήταν ένας αγώνας άγνωστος στη δύναμη και το πάθος του για τους περισσότερους. Αγώνας με πολλές θυσίες, με πολλούς σιωπηλούς μάρτυρες και γενναίους πολεμιστές που έγινε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους, αλλά πρώτιστα, για την επιβίωση του ίδιου του Ελληνισμού από τον κίνδυνο του Σλαβισμού. Τον επωμίσθηκε κυρίως ο Ελληνισμός της Μακεδονίας, με τη συνδρομή του μικρού και ανίσχυρου τότε ελληνικού κράτους, αλλά και την εθελοντική συμμετοχή πατριωτών από τις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

Δημοσιεύονται σπάνιες φωτογραφίες Μακεδονομάχων των περιοχών μας, για όσους βρέθηκε ανάλογο υλικό, ενώ αναφέρονται τα ονόματα των υπολοίπων που έχουν επίσημα αναγνωριστεί Έγινε προσπάθεια να αναδειχτούν στα συνοδευτικά κείμενα του ημερολογίου, η συμβολή των προπατόρων μας στα χρόνια εκείνα που προπαρασκεύασαν τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και που έκριναν καθοριστικά την τύχη της περιοχής μας..

Το ημερολόγιο πωλείται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.

Σας ευχόμαστε να έχετε έναν ακόμη ευτυχισμένο και γεμάτο υγεία νέο χρόνο.

 

O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

 

Παπουτσής Ιωάννης


Εκτύπωση   Email