Έκθεση Ζωγραφικής του Γιώργου Μυλωνά στην Προσοτσάνη

grafeiotypou2

O Δήμος Προσοτσάνης σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π., έχει την χαρά να φιλοξενήσει τα έργα του Δραμινού ζωγράφου Γιώργου Μυλωνά .

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Λύσσελης Άγγελος το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 07:30 το απόγευμα, στην αίθουσα δραστηριοτήτων της ΔΗ.ΚΕ.Π (παλαιό δημαρχείο – κεντρική πλατεία Προσοτσάνης)

Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας θα είναι 18:00 – 22:00.

Ο Γιώργος Μυλωνάς

Γεννήθηκε στο Καλαμπάκι Δράμας το 1944, όπου ζει και εργάζεται ως οδοντίατρος. Ασχολείται με τα κοινά του Δήμου και ιδιαίτερα με τον πολιτισμό και αθλητισμό του χωριού του. Διετέλεσε πρώτος Δήμαρχος και πρώτος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Δράμας.

Όλα τα χρόνια ασχολείται με τη Ζωγραφική. Φαντάζεται τον εαυτό του σαν έναν οδοιπόρο, που στο σακίδιο κουβαλά τα παιδικά του βιώματα, τα φοιτητικά του όνειρα, την ικανοποίηση ή την έλλειψη αυτής από την επίτευξη ή μη των στόχων του. Και μαζί μ' αυτά έχει τα χρώματα, τα πινέλα και τους καμβάδες για να κάνει τις εικόνες πίνακες.

Έλεγαν πάντα πως είχε ταλέντο στη Ζωγραφική και αυτός θεωρεί ταλέντο, την εμμονή να ζωγραφίζει και την ανάγκη να εκφράζεται. Έτσι, από πίνακα σε πίνακα βρίσκει την προσωπική απόλαυση και ευχαρίστηση, αναζητώντας συγχρόνως και την ευχαρίστηση των άλλων.

Αναψηλαφεί μέσα στο σακίδιο τα θέματα του και ανακαλύπτει τον τόπο του που συνεχώς του αποκαλύπτεται. Ο κάμπος, τα βουνά, του εμφανίζονται συνεχώς με διαφορετικά χρώματα. Έντονα συνήθως. Που πολλές φορές το φως αναδεικνύει μια λεπτομέρεια σε κυρίαρχο στοιχείο ή κάνει το ασήμαντο μεγάλο γεγονός.

θεωρεί τον παιδικό τρόπο απεικόνισης της σύνθεσης προτέρημα και γνωρίζει πως όσο θα μπορεί να κρατήσει την παιδική αθωότητα, θα κάνει πράγματα που θα βγάζουν αγάπη.

Νομίζει πως με τους πίνακες αυτοβιογραφεί. Γεωργικές ασχολίες. Χωράφια καφετιά οργωμένα. Στάρια κίτρινα ή θερισμένα. Οικογενειακές στιγμές. Μάνες να θηλάζουν τα μωρά τους. Ζώα να ξαποσταίνουν. Γυναίκες χωρικές μπροστά στα σπίτια τους. Πελαργοί και παιδιά στο γήπεδο. Εικόνες βιώματα που άρχισαν σιγά-σιγά να βγαίνουν και που όσο προχωρεί τα εκτιμάει περισσότερο. Έτσι άρχισε μια καλύτερη επικοινωνία με τον πολιτισμό του τόπου του, τη γνώση της κρυμμένης ταυτότητας του, αυθεντικές επιρροές από τα παραμύθια της καταγωγής του. Αυτή η κρυμμένη μνήμη φέρνει και τον πλούτο των θεμάτων που βγαίνουν με ευλαβικότητα.

Κρατά πάντα τις αμφιβολίες και τον δισταγμό αν αυτό που κάνει είναι αυτό που έπρεπε. Έχει όμως και την σιγουριά, ότι έχει το δικαίωμα να δοκιμάζει και να αμφιβάλλει συγχρόνως για να προχωράει.

ekthesh-zwgrafikhs


Εκτύπωση   Email