Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΗΣ

logo-polits-mikropolis

Έτος Ίδρυσης: 1980
Πρόεδρος Συλλόγου : Αμπατζή Έφη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945995992
Ταχυδρομική διεύθυνση: Μικρόπολη 66200
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Μικρόπολη είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Μενοικίου, σ’ έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Ανατολικής Μακεδονίας. Προπολεμικά, υπήρξε θέρετρο για παραθέριση και διέθετε σανατόριο λόγω του υγιεινού της κλίματος. Η Μικρόπολη χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την άνω, η οποία κατοικείται από ντόπιο πληθυσμό και την κάτω, η οποία κατοικείται από πρόσφυγες. (θρακιώτες, Πόντιους, Μικρασιάτες, Βλάχους Γραμουστιάνους κτλ).


Η κοινή αγάπη των κατοίκων του χωριού, ανεξάρτητα από την συνοικία και την καταγωγή, τους οδήγησε την τότε νεολαία του χωριού το 1980 στην ίδρυση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρόπολης. Σκοπός τους, η διατήρηση των πλούσιων παραδόσεων, η ανάπτυξη του τόπου, η πνευματική, ηθική και πολιτιστική καλλιέργεια των μελών του, καθώς επίσης και η μορφωτική και πολιτιστική εξύψωση των κατοίκων του χωριού. Πέρα από τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων συνέβαλε στη διαμόρφωση πλατειών, στη δενδροφύτευση και στη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Με προσωπική μάλιστα εργασία των μελών κατάφερε να δώσει στην τοποθεσία «Πλατάνια» την σημερινή της μορφή.


Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, οι διακρίσεις και οι επιτυχίες του δεν ήταν λίγες. Η εφημερίδα «Έθνος» αφιέρωσε το 1983 ολόκληρο άρθρο για το πρώτο Γκαρ – Πρι (Γαϊδουροδρομίες) της Ελλάδος το οποίο διεξήχθηκε από τους πρωτεργάτες του συλλόγου το 1981 στα πλαίσια του τοπικού πανηγυριού. Στις 15 Αυγούστου το 1989, το τότε ποντιακό συγκρότημα του συλλόγου κατέκτησε την 2η θέση στις εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά.


Το 1992 ο σύλλογος παίρνει την τωρινή του ονομασία και στο εξής, με αλλαγή καταστατικού, συνεχίζει το έργο του με την επωνυμία «Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης». Δυστυχώς μετά τον θάνατο του πιο δραστήριου μέλους του το 1997, κ. Αμπατζή Βασιλείου, ο σύλλογος παύει να υπάρχει μέχρι το 1999, όπου με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Μικρόπολης, κ. Παρασίδη Γεωργίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικροπολιωτών Θεσσαλονίκης και του Γυμναστικού Συλλόγου «Δόξα Μικροπόλεως» έγινε προσπάθεια για την επαναλειτουργία του. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατάφεραν να διεξάγουν όλες τις εκδηλώσεις του χωριού μέχρι το τέλος του 2003 όπου παρέδωσαν την σκυτάλη σε μία ομάδα νέων του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα όταν ανέλαβε το νέο διοικητικό ήταν περίπου 40 και σήμερα (2016) έχουν φτάσει τα 110.


Το καλοκαίρι του 2005 η χορωδία μας ηχογράφησε το πρώτο της CD με τραγούδια της Μιρκόπολης, με την τότε υπεύθυνη χορωδίας κα. Αστερίου – Καβάζη Αικατερίνη.
Το 2013 με προτροπές αλλά και έρευνα της σημερινής χοροδιδασκάλου, κα. Μαρίας Κιάκου – Βαγενά, το Δ.Σ. του συλλόγου ξεκινά μία έρευνα για την τοπική παραδοσιακή φορεσιά της Μικρόπολης, της οποίας δεν έχει διασωθεί κανένα κομμάτι. Μετά από περιγραφές της κα Μπάνιου Σοφίας αλλά και άλλων ηλικιωμένων του χωριού κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο της φορεσιάς αυτής, στις αρχές του 2015. Την ίδια χρονιά στα πλαίσια των εγκαινίων της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Μικρόπολης που διοργάνωσε ο Δήμος Προσοτσάνης, μέσα από μια μουσικοθεατρική παράσταση, η οποία αναφερόταν στην ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος παρουσιάζει την γυναικεία τοπική φορεσιά της Μικρόπολης και εφόσον δεν υπήρξαν αντιρρήσεις την καθιερώνει. Την ίδια χρονιά επίσης μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER απέκτησαν 35 επιπλέον φορεσιές από διάφορες περιοχές της Έλλαδος και επιτέλους, την τοπική φορεσιά τις Μικρόπολης.


Επίσης από το 2013 έγιναν έρευνες, πάλι με προτροπή της χοροδιδασκάλου, για καταγραφή του εθίμου του Αη - Γιάννη. Αν και η έρευνα απέδωσε καρπούς, είναι δύσκολη η αναβίωση του εθίμου, αλλά όχι ακατόρθωτη.


Τον Ιούλιο του 2015, με πρωτοβουλία του συλλόγου έρχεται στο χωριό το κανάλι 4Ε για τα γυρίσματα μιας εκπομπής αφιερωμένη στο χωριό. Εκεί ο σύλλογος έδειξε την ομορφιά του τόπου, τα ήθη, τα έθιμα και χορούς από διάφορες περιοχές, όπως είναι φυσικό λόγω της πολυπολιτισμικότητας του χωριού.


Αυτή την στιγμή λειτουργούν στον σύλλογο 5 χορευτικά τμήματα (γύρω στους 70 χορευτές συνολικά)στα οποία διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα και ένα τμήμα που αποτελεί την χορωδία μας και απαρτίζεται από 15 γυναίκες οι οποίες τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια επίσης από όλη την Ελλάδα. Τέλος λειτουργεί και τμήμα εκμάθησης νταχαρέ.


Επίσης στον χώρο του συλλόγου λειτουργεί και τμήμα εικαστικών (καλλιτεχνικό εργαστήριο) και τμήμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού.


Σαν κάτοικοι του χωριούκαι σαν μέλη του νυν διοικητικού συμβουλίου, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους τους ανθρώπους, για την προσφορά και το έργο τους μέσω του συλλόγου, για το χωριό μας και για εμάς τους ίδιους. Το έργο τους ήταν παράδειγμα και ελπίζουμε να αποτελέσουμε και εμείς , στο μέλλον, παράδειγμα για τις μετέπειτα γενιές, έτσι ώστε να σωθούν οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, το έργο εκείνων, το έργο το δικό μας, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που έρχονται όπου η λήθη για τους προγόνους μας και γι’ αυτό που ήμασταν μοιάζει να είναι αναπόφευκτη.


Δράσεις του συλλόγου


• Ημέρα της Μητέρας, στις 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής της Θεοτόκου, σε συνεργασία με τις ενορίες του χωριού και με τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου.
• Αποκριάτικο πάρτυ για τα παιδιά, δώρα, διοργάνωση εκδήλωσης την Κυριακή της Απόκρεω.
• Ημέρα θεού ( αληθινό γεγονός μεταξύ Ελλήνων - Τούρκων γύρω στα 1860, δωρεάν κουρμπάνι, κρασί & ούζο, παραδοσιακό γλέντι, διοργάνωση εκδήλωσης). Ένα Σάββατο τον Μαϊο, πρίν από την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
• Το έθιμο του Λαζάρου «οι Λαζαρίνες», το Σάββατο του Λαζάρου.
• Τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις Άγιων Αναργύρων στις 29-30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου ( συνάντηση παιδικών χορευτικών ομάδων, παραδοσιακοί χοροί, γλέντι, εκδηλώσεις για τα παιδιά, διοργάνωση πανηγυριού)
• Γιορτή κάστανου το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτώμβρη ( δωρεάν κάστανα (βραστά & ψητά) κρασί & ούζο, διοργάνωση εκδήλωσης
• Γιορτή του Άγιου Βασίλη για τους μικρούς μας φίλους( μοιράζονται δώρα στα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη και τους βοηθούς του, τα ξωτικά, διοργάνωση εκδήλωσης) την τελευταία Κυριακή του έτους.

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
 
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 2522 350 103
e-mail: info@prosotsani.gr
Πρωτόκολλο:
Τηλέφωνο: 2522 350 133
e-mail: irida@prosotsani.gr
 
Ταχ. Διεύθυνση: Δημαρχείο, Χ. Σακάρη 15
Προσοτσάνη, Ταχ. Κώδικας: 66200