dimosposotsanisheader

Αρχική Πληροφορίες Δήμου

dimos prosotsanis

Ο Δήμος Προσοτσάνης βρισκόμενος δυτικά της πόλεως της Δράμας, και εκ του γεγονότος αυτού αποκομμένος από τους οδικούς άξονες ανάπτυξης (Δράμας-Καβάλας και Νέα Εγνατία) προσπαθεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα που του παρέχουν ο έφορος κάμπος, τα δάση, η ομορφιά της φύσης, τα αρχαία ευρήματα και ο υδάτινος πλούτος.
Ορεινά λιβάδια, άγρια άλογα, σπάνια αγριολούλουδα, άγρια βράχια και απότομες μοναδικής ομορφιάς ορθοπλαγιές, φαράγγια και απομεινάρια αρχαίων ναών και βυζαντινών κάστρων και εκκλησιών συνθέτουν ένα σπάνιας ομορφιάς αλλά άγνωστο για τους περισσότερους σύνολο.
Μέσα σ' αυτό το θαυμάσιο περιβάλλον, ο άνθρωπος οργάνωσε το δικό του χώρο σεβόμενος τη φύση και τις ομορφιές της. Από τον προϊστορικό κυνηγό και κτηνοτρόφο που έβρισκε καταφύγιο στο Σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη και στην οργιαστική παραποτάμια βλάστηση, μέχρι τους σημερινούς κατοίκους που απολαμβάνουν την ήρεμη καθημερινότητά τους στα χωριά της πεδιάδας και των ορεινών όγκων. 
Όλα αυτά αποτελούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα με μεγάλη ποικιλία στο ανάγλυφο και στους βιότοπους, ιστορική κληρονομιά και πολιτισμικό πλούτο που αιφνιδιάζει τους αμύητους και δραστηριότητες που προσελκύουν και τους πλέον απαιτητικούς επισκέπτες.

Ο Δήμος Προσοτσάνης εκτός από την έδρα του Δήμου την Προσοτσάνη περιλαμβάνει την Δημοτική Κοινότητα της Πετρούσας και τις Τοπικές κοινότητες :  Ανθοχώρι, Αργυρούπολη, Γραμμένη, Καλή Βρύση, Καλλιθέα, Κοκκινόγεια, Μαυρολεύκη, Μεγαλόκαμπος, Μικρόκαμπος, Μικρόπολη,  Πανόραμα, Περιχώρα, Πύργοι, Σιταγρών, Φωτολίβος, Χαριτωμένη.
Η συνολικός πληθυσμός του Δήμου με την τελευταία απογραφή φτάνει στους 13.066 κατοίκους, η δε έκταση της περιοχής ανέρχεται σε 418.956 στρέμματα και αποτελεί το 12% της αντίστοιχης έκτασης του Νομού Δράμας.
Δυστυχώς ο πληθυσμός του Δήμου μας, όπως και των περισσοτέρων ακριτικών περιοχών της χώρας, παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και είναι το κύριο πρόβλημα το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε και επιλύσουμε. Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο με την δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις συγκράτησης των νέων μας.
Η βασική απασχόληση των κατοίκων εντοπίζεται βασικά στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Επίσης βασική προϋπόθεση για την συγκράτηση του πληθυσμού, ο οποίος πληττόμενος από ανεργία εγκαταλείπει την περιοχή, είναι η προσπάθεια ενίσχυσης του δευτερογενούς τομέα ανάπτυξης δηλαδή των βιοτεχνιών, μικρών βιομηχανιών με την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου εντός των ορίων του Δήμου.
Πρόσφατα γίνεται προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με την αξιοποίηση και προβολή των φυσικών ομορφιών όπως το υπέροχο σπήλαιο του Αγγίτη με τους περίφημους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το μεγαλειώδες φαράγγι Πετρούσας Πύργων, το καταπληκτικό δασός καστανιάς, τα αρχαία ευρήματα της Καλής Βρύσης και άλλα.
Πράγματι στα πλαίσια της στρατηγικής για την ανάπτυξη του Δήμου και κατά συνέπεια τμήματος της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης απαιτείται μια ολοκληρωμένη και ορθολογική ανάπτυξή στον τομέα του Τουρισμός.
Η ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της δομής και του μεγέθους του τοπικού πληθυσμού μέσω της αύξησης του εισοδήματος και της συνεπαγόμενης βελτίωσης του επιπέδου ζωής και να προάγει τη συμμετοχή του στις ενέργειες και τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της περιοχής.
Ο Δήμος Προσοτσάνης διαθέτει σημαντικούς τουριστικούς πόρους, η αποτελεσματική αξιοποίηση των οποίων, μπορεί να τους μετατρέψει σε σημαντικούς πόλους τουριστικής έλξης.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για να ενημερωθείτε σχετικά με τα cookies και τα προσωπικά σας δεδομένα, παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης.