Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης

Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης

 

Έτος Ίδρυσης : 1994

Πρόεδρος Συλλόγου : Νάτσος Δημήτριος

Τηλέφωνο Επικοινωνίας & Fax : (25220) 23380

Ταχυδρομική Διεύθυνση : Προσοτσάνη 662 00

Ιστοσελίδα: www.kysyp.gr

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ο κυνηγετικός σύλλογος Προσοτσάνης είναι σωματείο  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το όποιο  συνεργάζεται και ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας. Ο έλεγχος αφορά τόσο τις δραστηριότητες του όσο και την διαχείριση των οικονομικών πόρων που προέρχονται αποκλειστικά από τα χρήματα των περίπου 500 κυνηγών μελών του κυνηγετικού συλλόγου.


Ιδρύθηκε την 28/11/1994 και βασικός του σκοπός είναι η προστασία και η ορθολογική διαχείριση του θηραματικού πλούτου του Ν. ΔΡΑΜΑΣ με βάση της αρχές της αειφορίας ή προώθηση και ανάπτυξης της αγρίας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό όπως ορίζει το καταστατικό του συλλόγου, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του σε δραστηριότητες που βοηθούν την ανάπτυξη των ειδών της άγριας πανίδας είτε αυτά αποτελούν θηρεύσιμα είδη είτε όχι και στην βελτίωση των βιοτόπων τους.

Ο κυνηγετικός σύλλογος Προσοτσάνης βρίσκεται την έδρα του στο Δήμο Προσοτσάνης με εποπτεύουσα αρχή το Δασαρχείο Δράμας και ο χώρος ευθύνης του συλλόγου  καλύπτει γεωγραφικά μια έκταση 450.000 τ. στρεμμάτων στο Νοτιοδυτικό άκρο του Ν. ΔΡΑΜΑΣ.

Καλύπτεται Δυτικά από την οροσειρά του Μενοικίου όρους - Βόρια από την οροσειρά του Φαλακρού όρους και Νότια και Ανατολικά από τον κάμπο της Προσοτσάνης και  της Δράμας, αντίστοιχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Προσοτσάνης 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1.

Νάτσος Δημήτριος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. Ζάμπας Ηλίας ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. Καυκάς Γεώργιος ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4. Σιλλός Χρήστος ΤΑΜΙΑΣ
5. Γιαμουρίδης Αναστάσιος ΚΟΣΜΗΤΟΡ
6. Κουτουξιάδης Ελευθέριος ΜΕΛΟΣ
7. Ζάμπας Εμμανουήλ ΜΕΛΟΣ

Ο Σκοπός του Κυνηγετικού Συλλόγου Προσοτσάνης

Φίλε Κυνηγέ,

Οι πολυποίκιλες ενέργειες και δραστηριότητες του κ. Συλλόγου Προσοτσάνης έχουν ως στόχο να συνεχίσει να ασκείται η δραστηριότητα της θήρας χωρίς άλλους αδικαιολόγητους περιορισμούς. Για να εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε με αξιώσεις χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση σου, τη γνώση και την εμπειρία σου. Σου συνιστούμε να βρίσκεσαι διαρκώς, κοντά στον σύλλογο σου, να ενημερώνεσαι, να ενημερώνεις για αυτά που γίνονται στην περιοχή σου και να εκφράζεις την άποψη σου. Δείξε  σεβασμό στην φύση και στο περιβάλλον. Προστάτευε το δάσος και το βουνό από τις φωτιές.

Τήρησε τους άγραφους κανόνες του κυνηγιού αλλά και τους νόμους που το διέπουν, και κατήγγειλε κάθε παράβαση περί θήρας αλλά και παράνομης δραστηριότητας στην ύπαιθρο, πάντοτε σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο, το Δασαρχείο και την Αστυνομία γίνοντας έτσι ΕΣΥ ο ίδιος αρωγός και θεματοφύλακας του φυσικού μας  Περιβάλλοντος.

Η Δράση του κυνηγετικού συλλόγου Προσοτσάνης - Δραστηριότητες  εθελοντισμός ενίσχυση.

Από το 2001 ο κυνηγετικός σύλλογος Προσοτσάνης είναι ενταγμένος στο αρχείο της Γ.Γ.Π.Π. (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) με την εγγραφή του στο μητρώο ο Σύλλογος της Προσοτσάνης εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, πράγμα το  οποίο εξασφαλίζει σε έναν μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του σκοπού του.

1.  Κάλυψη  των αναγκών σε είδος που χρειάζονται για τις δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

2.  Συγχρηματοδότηση επιμέρους συνεργασιών που αφορούν τις καταστροφές στον τομέα της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης.

3.  Στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας ο κυνηγετικός σύλλογος Προσοτσάνης προχώρησε στην κατασκευή ενός κτηρίου στην περιοχή Πανοράματος(’γιος Δημήτριος)ως καταφύγιο, σταθμός δασοπυρόσβεσης .(Φώτο)

Το 2008 ο κ.σ.π. προχώρησε στην αποπεράτωση του κτηρίου που στεγάζονται σήμερα τα γραφεία του κυνηγετικού συλλόγου (1ος όροφος) και ειδική αίθουσα  για την συνεύρεση και ενημέρωση των μελλών του(2ος όροφος). (Φώτο)

Συμμετοχή στην Δημιουργία και Λειτουργία Αυτοχρηματοδοτούμενου Σώματος Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής από το 2000.

Στην έδρα του κυνηγετικού συλλόγου Προσοτσάνης εργάζονται ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας  Λιγομενίδης  Αλέξανδρος (κινητό 6972711357) ο όποιος μέχρι σήμερα συμμετείχε σε 3000 ελέγχους και 95 μηνύσεις στα πλαίσια της φύλαξης και προστασίας εναντία της λαθροθηρίας στην περιοχή του χώρου ευθύνης της Προσοτσάνης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ν.ΔΡΑΜΑΣ.(Φώτο)

Συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ (Θεοφάνης Καραμπατζακης Δασολόγος Θηραματολογος) με σκοπό την:

1.  Εφαρμογή έργων βελτίωσης βιοτόπων όπως σπορές ακαλλιέργητων και χέρσων εκτάσεων στις περιοχές Πετρούσας και Μικρόπολης 4ο στρεμμάτων (φωτο) καθώς και η κατασκευή 5 ποτίστρων με την βοήθεια ειδικού φρεάτιου  και τουμπουρώματος 250 μέτρων σε υψόμετρο 1800 μέτρων στην περιοχή του Φαλακρού όρους με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της ορεινής πέρδικας και του λαγού.

2.  Απελευθερώσεις θηραμάτων.

3.  Εκτροφή θηραματικών ειδών.

4.  Ενημέρωση και ευαισθητοποίησης των κυνηγών (έντυπα) και

5.  Συμμετοχή σε εκδηλώσεις, ημερίδες συνέδρια για την  αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

6.  Ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση σε διαφορές κοινωνικές ομάδες μειονότητας και οικογένειες κυνηγών.

7.  Ανάληψη κοινωνικής δράσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και ανάπτυξη κυνηγετικού τουρισμού και αγροτουρισμού.(κατασκευή  στην θέση <ΠΕΥΚΑ> εξωκλήσι {’γιου Ευσταθίου} προστάτη των κυνηγών χώρων αναψυχής με κιόσκια και ψησταριές συμμετοχή με τον Δήμο Προσοτσάνης στις εκδηλώσεις Καθαρής Δευτέρας ) (φωτο). (εκτύπωση χάρτη του Ν.Δράμας επιτρεπόμενες κυνηγητικές περιοχές, Κ.Α.Ζ.-Ζώνες εκγύμνασης).

8.  Αναπτύσσει κοινωνική δράση και καλλιεργεί δημόσιες σχέσεις με τους εκπροσώπους της πολιτείας, τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης, της Δασικές αρχές την Πυροσβεστική και την Αστυνομία - ενώσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας. Τους Δημοσιογράφους του ημερήσιου και του ειδικού κυνηγητικού Τύπου κ.τ.λ.

Ίδρυση και κατασκευή το 2003 στη θέση <Πεύκα>  εκτροφή άγριων λαγών με σκοπό την αναπαραγωγή και εν συνεχεία απελευθέρωση τους στους κυνηγότοπους της Προσοτσάνης.(φωτο)

9.  Προστασία Δασών (Πυρασφάλεια- Αναδασώσεις-Δενδροφυτεύσεις) .

10.  Κατασκευή στην θέση (πεύκα)  το 2001 κλωβού προσαρμογής φτερωτών θηραμάτων κυρίως φασιανού και σε διαφορές χρονικές περιόδους απελευθερώσεις αυτών μέσα σε καταφύγια άγριας ζωής αλλά και κυνηγότοπου. (φωτο)

11.  Μεριμνά για την εξασφάλιση επαρκούς αντικειμένου κυνηγητικής δραστηριότητας στην περιοχή του.

12.  Συμβάλει στα μεγάλα φιλοπεριβαλοντικά προγράμματα του κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας -Θράκης.

Συμμετείχε στην  υλοποίηση του έργου με τίτλο << Σχέδιο φύλαξης -επόπτευσης και παρακολούθησης των ειδών άγριας πανίδας και την ενδιαιτημάτων τους, με έμφαση στην θηραματική  πανίδα καθώς και της κυνηγετικής δραστηριότητας στην προστατευόμενη περιοχή <Οροσειρά Ροδόπης> στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREGIIIA/PHARE ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2000-2006>>.

Προμηθεύεται και διαθέτει δωρεάν πινακίδες που οριοθετούν τις απαγορευμένες για το κυνήγι περιοχές, τις ζώνες διάβασης τρυγονιών και ορτυκιών και τις ζώνες εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων στο χώρο αρμοδιότητας του.(βλέπε χάρτη κυνηγητικών συλλόγων )(φωτο)

Παρακολουθεί και παρεμβαίνει με εκφορά γνώμης στης εξελίξεις (σχέδια υπουργικών αποφάσεων, σχέδια προεδρικών, διαταγμάτων, ειδικά διαχειριστικά σχέδια, ειδικά περιβαλλοντικές μελέτες, ίδρυση ή κατάργηση καταφυγίων Αγρίας Ζωής κ.τ.λ.) που αφορούν την διαχείριση και προστασία του  φυσικού περιβάλλοντος στην περιφέρεια του.

Date

07 Μαρτίου 2019

Tags

Προσοτσάνη