Ανανίας Καβάκας

Ανανίας Καβάκας

Με πολύ αγάπη και σεβασμό σας παρουσιάζω έναν ιδιότυπο πνευματικό άνθρωπο ο οποίος τιμά με το μεστό έργο του την γενέτειρά του και τον νομό μας.

Ο Δρ Ανανίας Καβάκας, είναι ένας αξιόλογος εκπρόσωπος του Ιπποκράτη, με ειδικότητα   Νευρολόγου – Ψυχίατρου, αλλά είναι συγχρόνως και ένας διαπρεπής πνευματικός άνθρωπος με πλούσιο έργο. Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη το 1935 από πρόσφυγες γονείς και ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πήρε το πτυχίο της ιατρικής από το ΑΠΘ το 1961 και έκανε τριετή μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1975, πήρε και  διδακτορικό .

Ως επιστήμονας ψυχίατρος και ως συγγραφέας, μελετώντας τον άνθρωπο, προβληματίζεται έντονα στα έργα του.  Με βαθιές θεολογικές γνώσεις, με ηθικό υπόβαθρο χριστιανικό, διακρίνεται σαν εξαιρετική προσωπικότητα στον τόπο της δουλειάς του.

Βιβλία του που κυκλοφόρησαν:

1. «Μπορεί να υπάρχει ευτυχισμένος γάμος;» Εκδόσεις Λυχνία Αθήνα 1981, 1998.

2. «Μπορεί να υπάρξουν ολοκληρωμένοι νέοι και νέες;»  Εκδόσεις Κέρκουρος Αθήνα 1982, 1983, 1986, 1991.

3. «Ισορροπημένος και ικανοποιημένος σε έναν ανικανοποίητο κόσμο. » Εκδόσεις ο Λόγος Πειραιάς 1983 , 1999.

4. «Νέοι γονείς με χαρούμενα και υπάκουα παιδιά.» Εκδόσεις …… Αθήνα 1985

5. Συζυγικά προβλήματα και Λύσεις Εκδόσεις Λυχνία Αθήνα 1991.

6. «Συναισθήματα και πως επηρεάζουν τη ζωή μας.» Εκδόσεις ο Λόγος Αθήνα 2002

7. Γιατί ήρθε ο Χριστός; Εκδόσεις ο Λόγος Αθήνα 1996

8. Πως έζησε ο Χριστό; Εκδόσεις ο Λόγος Αθήνα 1999

9. Ιστορία Ελεύθερων Ευαγγελικών Εκκλησιών. Εκδόσεις Αρμονία Αθήνα 2003

10. Γιατί πέθανε ο Χριστός; Εκδόσεις ο Λόγος Αθήνα 2004

Ο Ανανίας είναι το τέταρτο από τα έξι παιδιά του πρόσφυγα από το Ορτάκιοϊ της Θράκης Απόστολου Καβάκα. Ταλαιπωρημένο προσφυγόπουλο ο πατέρας του πέρασε τη μισή ζωή του στον αγώνα για επιβίωση. Πολλά παιδιά και δύσκολοι οι καιροί. Πόλεμοι και Βουλγαρική κατοχή το 1941-44 με όλα τα δεινά και πάνω απ΄ όλα ο εμφύλιος. Ο θεοφοβούμενος φαμελίτης με την άξια και συνετή σύντροφό του Κατερίνα, προσφυγοπούλα κι αυτή από την Αδριανούπολη, αγωνίστηκαν πολύ για να μεγαλώσουν και να μορφώσουν  τα παιδιά τους. Άλλωστε όλα τα παιδιά βοηθούσαν στην οικογενειακή οικονομία. Μετά το σχολείο-χωράφι  ενώ τα μεγάλα πρόσεχαν τα μικρά. Ο Ανανίας πέρασε στην ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1961 και πήρε ειδικότητα με άριστα στην Αγγλία ως νευρολόγος- ψυχίατρος. Υπηρέτησε ως επιμελητής στο θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» ενώ αργότερα ιδιώτευσε.  Παράλληλα με το ιδιωτικό του ιατρείο είναι προϊστάμενος στο τμήμα Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας του ΙΚΑ.

Είναι πολυγραφότατος. Διαβάζει και γράφει, βιβλία και άρθρα, σε διάφορα περιοδικά. Είναι δεινός ομιλητής και προσφέρει με ανιδιοτέλεια τις γνώσεις του σε συλλογικές συγκεντρώσεις ως ομιλητής και σε επιστημονικές ημερίδες. Είναι σεμνός κι ακαταπόνητος πνευματικός εργάτης, ευαίσθητος κι ανθρώπινος και πάντα ακούραστος στην υπηρεσία των συνανθρώπων του. Δεμένος με την κοινωνία στην οποία ζει προσπαθεί να εξιδανικεύσει τη ζωή μέσα από την σκληρή πραγματικότητά της. Οραματίζεται ένα άνθρωπο ευτυχισμένο και χαρούμενο.

Φιλοσοφεί τη ζωή. Ναι, υπάρχουν λύπες, υπάρχει άγχος και στεναχώριες στη ζωή, αλλά υπάρχουν και στιγμές ευτυχίας και χαράς. Και μεταφέρει στους συνανθρώπους του την ελπίδα και την αισιοδοξία. Εμβριθής επιστήμονας, πολυδιαβασμένος πνευματικός δημιουργός και στοχαστής κοσκινίζει το κάθε τι πριν το παρουσιάσει μέσα από το πνευματικό έργο. Είναι, ακόμα, ειλικρινής και πραγματιστής. Οι ηθικολογικές του θέσεις στέρεες και δοκιμασμένες φωτίζουν τη σκέψη και προτρέπουν με μια γλυκιά πειστικότητα καταπληκτική. Ψυχολόγος της ψυχής και της ελπίδας για μια ήρεμη ζωή. Συγγραφέας χαραδότης, ερατεινός κι αληθινός.

Ίσως αυτή η προσφορά του να είναι και το μυστικό της επιτυχίας των βιβλίων του. Γιατί βιβλία που ενώ δεν έχουν διαφημιστεί, έχουν κυκλοφορήσει σε επανειλημμένες δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα αποδεικνύουν την ποιότητα του λόγου τους.

Το πρώτο βιβλίο του κυκλοφόρησε το 1981 σένα τιράζ δέκα χιλιάδων αντιτύπων με το ερώτημα αν μπορεί να υπάρχει ευτυχισμένος γάμος. Είναι ώριμος και έτοιμος να δώσει θετικές απαντήσεις στα προβληματισμένα ζευγάρια της σύγχρονης κοινωνικής Βαβέλ.

Ακολουθεί  ένα βιβλίο προσφορά στους νέους και νέες. Τα παιδιά που προβληματίζονται με την γενιά που φεύγει και τις νέες προκλήσεις που προσφέρει η νέα εποχή. Εδώ ο δάσκαλος και επιστήμονας Ανανίας Καβάκας δίνει επιστημονικά και κοινωνικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στους προβληματισμούς των αυθόρμητων και πάντα βιαστικών και εύπιστων νέων. Το βιβλίο έλειπε από τους νέους και γι΄ αυτό αγκαλιάστηκε και έκλεισε πολλές απορίες που οι γονείς δεν είχαν την ετοιμότητα να δώσουν στα παιδιά τους.

Στο εξής θα έχουμε βιβλία εποικοδομητικά για γονείς και νέους, βιβλία που μέσα από εύληπτο λόγο φωτίζουν σκοτεινές πτυχές του νου μας καθώς η ταχύτητα της τεχνολογίας και τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας βρίσκουν μετέωρους στο σκοτάδι.

Date

01 Μαρτίου 2019

Tags

Νευρολόγος, Ψυχίατρος