Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης

 ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ

 Έτος Ίδρυσης : 1980

Πρόεδρος Συλλόγου : Αθανάσιος Μπιαζάκης

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

2521093761/ 6939429906 κ. Κωνσταντίνα Δομούζη Γεν.Γραμματέας

Ταχυδρομική Διεύθυνση :

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ

ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗ - 66031 ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ

Ιστοσελίδα: -

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περιγραφή & δράσεις Συλλόγου :

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1980 από πρόσφυγες, κυρίως από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, και απαρτίζεται από 110 μέλη. Προσπαθεί, όλα αυτά τα χρόνια, για την πολιτιστική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Μαυρολεύκης με διάφορες δραστηριότητες όπως αναβίωση εθίμων και εκμάθηση παραδοσιακών χορών- διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα και τις αλησμόνητες πατρίδες, τμήμα χορωδίας , υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν τη Σωματική και Ψυχική Υγεία, τη Διατροφή, Περιβάλλον-Οικολογία, την  Ελληνική Μουσική και συλλογή φωτογραφικού υλικού.
Με την ίδρυση του συλλόγου ξεκίνησε η έκδοση εφημερίδας με τίτλο «ΝΕΑ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ». Η εφημερίδα εκδόθηκε μέχρι τον Απρίλιο του 1991.
Τη δεκαετία 1984 – 1994 ο Σύλλογος  δημιούργησε μουσικό τμήμα με 22 πνευστά μουσικά όργανα και στολές για τα παιδιά της μουσικής μπάντας.
Στεγαζόμαστε σε χώρο του κοινοτικού καταστήματος Μαυρολεύκης ο οποίος μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σιταγρών.
Κορυφαίες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι :
1.Οι τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την αναβίωση του εθίμου των Αναστεναρίων στις 21-22-23 Μαΐου και περιλαμβάνει πυροβασία Αναστενάρηδων, μουσικοχορευτική εκδήλωση, λαϊκές βραδιές.  
2. Η αναπαράσταση του Καλόγερου, εθίμου της αποκριάς, την Κυριακή της Τυρινής.


Κατά την διάρκεια της χρονιάς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:
● Παίρνει μέρος με τα χορευτικά τμήματά του στις γιορτές για τις  Εθνικές Επετείους στην Μαυρολεύκη
● Κάθε χρόνο πραγματοποιεί αποκριάτικο χορό για τους μικρούς χορευτές του Συλλόγου
● Συμμετέχει με τα χορευτικά του τμήματα σε διάφορες πανηγυρικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ χορού στο νομό Δράμας  και σε όλη την Ελλάδα.
● Κάθε χρόνο, βραβεύει τα παιδιά που εισήχθησαν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές
• Πραγματοποιεί Πανηγυρικές Εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα πολιούχο της Μαυρολεύκης.
• Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τραγουδά παραδοσιακά κάλαντα και διοργανώνει εκδήλωση για την κοπεί της βασιλόπιτας και προσφέρει δώρα σε όλους τους χορευτές του.
● Πραγματοποιεί εκδρομές εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα  σε όλη την Ελλάδα.
● Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών Νομού Δράμας «Ο Έβρος»  έχουμε καθιερώσει στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού εκδήλωση για τη Θράκη.
Το 2009 στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας συνδιοργανώσαμε εκδήλωση με τίτλο: Θράκη “..πηγή λαών και χρόνων..” Ιστορία-Αρχαιολογία-Πολιτισμός. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κύριος Κωνσταντίνος Καραβάς αντιστράτηγος εν Αποστρατία-Νομαρχιακός Σύμβουλος Ν. Δράμας. Και το 2010 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας με τίτλο: “Θράκη πατρίδα μου” με κεντρικό ομιλητή τον κύριο Θεοφάνη Μαλκίδη Διδάκτωρ Κοινωνικών Σπουδών με θέμα
“Θράκη: Ιστορία, Εκδίωξη, Προσφυγιά και Αναγέννηση.”

Ο σύλλογος μας προσπαθεί να αυξήσει τις επιλογές τρόπου ζωής στην μικρή κοινωνία της Μαυρολεύκης για τους νέους της και γενικότερα για όλους τους κατοίκους.
Το 2010 γίναμε μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και τον Ιούνιο του 2011 συμμετείχαμε στο 4ο Αντάμωμα Θρακικού Ελληνισμού στην Πτολεμαΐδα.

ΕΘΙΜΑ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ


Όλα αυτά τα χρόνια της διαδρομής του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης κατάφερε να διασώσει και να διαδώσει στις επερχόμενες γενιές, τις αξίες, τα  ήθη - έθιμα του Θρακικού Ελληνισμού και κυρίως των προγόνων του από το Κωστί της Βόρειας Θράκης με την τέλεση του Καλόγερου, εθίμου της Αποκριάς, και του πολυσυζητημένου εθίμου  της πυροβασίας των Αναστενάρηδων στον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

● Ο Καλόγερος (καλός γέρος) ανήκει στα δρώμενα του κύκλου της Αποκριάς που έχουν ως σκοπό την καλοχρονιά, την βλάστηση, την ευφορία της γης.
Ο Σύλλογος κάθε χρόνο, την Κυριακή Της Τυρινής, αναβιώνει το έθιμο του Καλόγερου στην πλατεία του χωριού.

Ο Καλόγερος, ο Βασιλιάς, το Βασιλόπουλο μαζί με άλλα πρόσωπα, συγκροτείται λατρευτικός θίασος που επισκέπτεται τα σπίτια του χωριού. Ο Καλόγερος σε κάθε σπίτι χτυπά επιδεικτικά το φαλλόμορφο κουδούνι του, εύχεται καλοχρονιά και σχηματίζει το σημείο του σταυρού στην αυλή με μια σφούγγια. Η νοικοκυρά τον ραίνει με πολυσπόρια, με μείγμα από όλα τα γεωργικά προϊόντα που παράγει ο τόπος.
Μετά τον αγερμό στο χωριό, δηλαδή τις επισκέψεις, μαζεύονται όλοι στη πλατεία και αρχίζει η κύρια φάση του δρωμένου. Ζεύονται σαν δαμαλάκια νέοι του χωριού και αρχίζουν όργωμα. Ακολουθεί σπορά από τον Καλόγερο και τον Βασιλιά. Κάθε φορά που θα ρίξουν στη γη σπόρο λένε ευχές που αναμειγνύονται πολλές φορές με άσεμνους λόγους, χωρίς όμως κανείς να ενοχλείται.
Μετά την αροτρίαση και τη σπορά δίνουν φαγητό στον Καλόγερο, ψωμί, ελιές και ένα βρασμένο αυγό, με αυτό θα κλείσει το στόμα του γιατί ακολουθεί νηστεία και θα το ανοίξει με αυγό το Πάσχα.
Στη συνέχεια ο Καλόγερος πεθαίνει, του ρίχνουν νερό και επανέρχεται στη ζωή. Το θάνατο διαδέχεται η ζωή. Η καλοχρονιά και η καρποφορία είναι σίγουρη. Το έθιμο τελειώνει με κυκλικό χορό πάνω στην οργωμένη και σπαρμένη γη.
Το 1998 στην Θεσσαλονίκη, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, συμμετείχαμε σε εκδήλωση με την αναπαράσταση του εθίμου του Καλόγερου.
Το 2000 στην Αθήνα μας κάλεσε το Ελληνικό Λαογραφικό Μουσείο, σε εκδήλωση για τα λαϊκά δρώμενα της αποκριάς και το 2001 στην Ξάνθη συμμετείχαμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού.
Στις 9 Μαΐου 2008, παρουσιάσαμε το έθιμο του Καλόγερου στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε η Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Δράμας για την τουριστική  προβολή του νομού με τίτλο « Η ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ 4 ΕΠΟΧΩΝ».

● Τα Αναστενάρια αποτελούν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ιδιόμορφες εκδηλώσεις λαϊκής λατρείας προς τιμήν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το 1943 με ενέργειες του Άγγελου Τανάγρα πρόεδρου τότε της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, έγινε δημοσίως στη Μαυρολεύκη η τέλεση της πυροβασίας. Πρωτοπορεί έτσι η Μαυρολεύκη στην αναβίωση και στην επιβίωση των Αναστεναρίων.
Η τελετουργία στη Μαυρολεύκη αρχίζει το απόγευμα της 20ης Μαΐου στο «κονάκι» όπου συγκεντρώνονται άντρες και γυναίκες Αναστενάρηδες, υπό τους ήχους της λύρας, της γκάιντας και του νταουλιού ακούγονται αναστενάρικα τραγούδια και οι Αναστενάρηδες υψώνουν δεητικά τα χέρια τους προς τις «Χάρες» και «Παππούδες», έτσι ονομάζουν τις εικόνες των Αγίων, κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες το 1923 από το Κωστί της Βόρειας Θράκης.


Την άλλη μέρα, 21 Μαΐου εορτή των Αγίων, μετά την απόλυση της εκκλησίας γίνεται τελετουργική ζωοθυσία «κουρμπάνι».
Το απόγευμα αρχίζει η τέλεση του εθίμου με εκστατικό χορό στο «κονάκι». Βραδιάζοντας  ξεκινά ο αναστενάρικος όμιλος με πομπική πορεία, τα όργανα μπροστά, για το χώρο της πυροβασίας.
Μπαίνουν στην αθρακιά με τη δύναμη και την προστασία των Αγίων, κρατώντας εικόνες και αμανέτια, χωρίς να δείχνουν πόνο ή κάποια ενόχληση από την πυρά και την υψηλή θερμοκρασία. Μετά το τέλος της πυροβασίας η πομπή επιστρέφει στο «κονάκι» όπου ακολουθεί ιεροτελεστικό  δείπνο για τους αναστενάρηδες και τους επισκέπτες με κρέας από το ζώο που θυσιάστηκε το πρωί για το καλό όλων.


Στης 22 Μαΐου διοργανώνεται μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρολεύκης και άλλων καλεσμένων συλλόγων από το νομό Δράμας αλλά και από άλλους νομούς.

Ο τελετουργικός κύκλος των Αναστεναρίων κλείνει το βράδυ της 23ης Μαΐου με την πυροβασία των αναστενάρηδων και το ιεροτελεστικό δείπνο.

Τα Αναστενάρια, ως δρώμενο προκαλούν δέος, θαυμασμό, ενδιαφέρον γιατί είναι αποτέλεσμα πίστης προς τους αγίους.
Κάθε χρόνο προκαλούν το ενδιαφέρων επισκεπτών, ερευνητών Ελλήνων και ξένων. Υπολογίζονται γύρω στους 2.500 με 3.000 επισκέπτες. Τηλεοπτικοί-ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες του νομού Δράμας, όμορων νομών  αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας προβάλουν την αναβίωση των Αναστεναρίων, όπως  ΕΤ3 με την εκπομπή του κυρίου Νίκου Ασλανίδη «Αληθινά Σενάρια», Alter με την εκπομπή του κυρίου Κώστα Χαρδαβέλα «Οι Πύλες Του Ανεξήγητου».


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης, διατηρώντας ακόμη και σήμερα αναλλοίωτη την λαϊκή μας κληρονομιά, έχει να επιδείξει στον επισκέπτη αλλά και στον μόνιμο κάτοικο του χωριού όμορφες τελετουργίες.


Date

24 Ιανουαρίου 2019

Tags

Μαυρολεύκη