Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Πηγών

Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Πηγών "Η ΠΑΤΡΙΔΑ"

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΓΩΝ «Η ΠΑΤΡΙΔΑ»

Έτος Ίδρυσης : 2007

Πρόεδρος Συλλόγου : Ιωαννίδης Κυριάκος

Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6936565430

Ταχυδρομική Διεύθυνση :

Πηγές Προσοτσάνης 66200 Δράμα

Ιστοσελίδα: facebook

E-mail:

 


Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2007 από κατοίκους του χωριού ΠΗΓΕΣ του Δήμου Προσοτσάνης Νομού Δράμας. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 52 μέλη από τα οποία κάποιοι είναι κάτοικοι του χωριού, άλλοι απόδημοι σε Ελλάδα ή Εξωτερικό ενώ υπάρχουν και μέλη από διπλανά χωριά της περιοχής.

Στόχοι του συλλόγου ήταν και είναι: η πραγματοποίηση πολιτιστικών και άλλων δράσεων με την συμμετοχή των κατοίκων και όλων των μελών, η διατήρηση ηθών και εθίμων του τόπου μας και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επίσης βασικός σκοπός του Συλλόγου είναι και η προστασία του παλιού Δημοτικού Σχολείου (ανενεργού εδώ και 20 περίπου χρόνια) το οποίο είναι και η έδρα του Συλλόγου. 
Στα δύο χρόνια ύπαρξης του ο Σύλλογος μας έχει πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις παρόλο που όλοι εμείς - τα μέλη του — δεν διαθέτουμε και ιδιαίτερη πείρα σε παρόμοιες δραστηριότητες. 
Συγκεκριμένα, στα δύο χρόνια ζωής του, οι πιο σημαντικές δράσεις του Συλλόγου μας είναι (μεταξύ άλλων) οι παρακάτω:

  • Καθαρισμός ~ καλλωπισμός του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του Παλιού Δημοτικού Σχολείου που αποτελεί την έδρα του Συλλόγου. Πραγματοποιήθηκε επίσης δεντροφύτευση με οπορωφόρα και άλλα δέντρα.

  • Προετοιμασία και μαγείρεμα του παραδοσιακού φαγητού ΚΕΣΚΕΚ, την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία. Το φαγητό αυτό αποτελείται από μαλακό σιτάρι και χωριάτικες κότες, μαγειρεύεται σε τρία μεγάλα καζάνια και στην διαδικασία συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Παράλληλα διοργανώνεται παραδοσιακό γλέντι με ποντιακή μουσική, φαγητό και ποτό.

Το Κεσκέκ βράζει όλο το βράδυ και το πρωί ανήμερα του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) μοιράζεται στον κόσμο που παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία.

  • Διοργάνωση ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, την 19η Μαΐου κάθε έτους. Πραγματοποιείται κατάθεση στεφάνου και ομιλία για την γενοκτονία και την σημασία της.

  • Πραγματοποίηση διήμερης εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη και επίσκεψη στην Αγία Σοφία, το Πατριαρχείο και άλλα μνημεία.

Όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια των μελών του Συλλόγου και στόχος είναι να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, να βελτιώνονται και να συμπληρώνονται με ακόμη περισσότερες.

Επίσης από φέτος (2009) στόχος είναι να διοργανώνεται και ετήσιος χορός του Συλλόγου με Ποντιακή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα στον εξωτερικό χώρο του Συλλόγου. Αυτό δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα καθώς είναι απαραίτητες κάποιες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο οι οποίες ελπίζουμε να υλοποιηθούν σύντομα.

Όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω ο Σύλλογος μας έχει στόχο την ενεργοποίηση των μελών του σε πολιτιστικά, ιστορικά, εθνικά και άλλ.α θέματα και προσπαθεί να βρει αφορμές ώστε οι κάτοικοι του χωριού μας και όλα τα μέλη να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν, να διασκεδάσουν.


Date

24 Ιανουαρίου 2019

Tags

Πηγών