Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας

Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας

Έτος Ίδρυσης : 1976

Πρόεδρος Συλλόγου : Ντομπρίκη Ευαγγελία

Τηλέφωνο Επικοινωνίας & Fax : (25220) 41222 

Ταχυδρομική Διεύθυνση : Προσοτσάνη 662 00

Ιστοσελίδα: www.facebook.com/politistikossyloggos.petrousas

E-mail: -

 

 

O Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Πετρουσαίων ιδρύθηκε το 1976. Διαθέτει ιδιόκτητο Πνευματικό Κέντρο χωρητικότητας 500 ατόμων, άρτια εξοπλισμένο, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θεατρική σκηνή, γραφείο και βοηθητικούς χώρους. Η ανέγερση του ολοκληρώθηκε το 1980, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, με χρηματικές προσφορές και προσωπική εργασία των κατοίκων της Πετρούσας. Τα μέλη του συλλόγου ανέρχονται σε 300. Έχει επίσης τρία οργανωμένα παραρτήματα σε ισάριθμες πόλεις της Γερμανίας με σύνολο μελών 200 μετανάστες. 
Διαθέτει Φιλαρμονική μπάντα και τμήμα παραδοσιακών χορών στο οποίο συμμετέχουν 100 νέοι και νέες του χωριού. Λειτουργούν επίσης τμήματα ζωγραφικής, θεάτρου, εκμάθησης τοπικών παραδοσιακών οργάνων (λύρα, νταϊρές), και κατά καιρούς, τμήματα κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών, πρώτων βοηθειών, γυμναστικής γυναικών. Υπάρχει επίσης και τμήμα συγκροτημάτων μουσικής ροκ και σύγχρονης Ελληνικής έντεχνης μουσικής που κάθε χρόνο δίνουν συναυλίες στο Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας. 
Το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου το καλοκαίρι του 2003 παρουσίασε το έργο "Ιφιγένεια η εν Ταύροις" του Ευριπίδη στο Φαράγγι Πετρούσας και την άνοιξη του 2004 τα μονόπρακτα "Πρόταση Γάμου" και "Μάρτυρας με το στανιό" του Α. Τσέχωφ στο κλειστό θέατρο του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 2004 Ο Σύλλογος ανέβασε την θεατρική παράσταση η "Σκλάβα" του Σ. Περεσιάδη. 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο στις 7 και 8 Ιανουαρίου το Μπάμπιντεν (Γιορτή της Μπάμπως), ένα πανάρχαιο Διονυσιακό έθιμο με χορούς, τραγούδια και άφθονο πιοτό και με τη παρουσία καρναβαλιστών που είναι ντυμένοι με δέρματα ζώων, κέρατα και κουδούνια. Επίσης ο Σύλλογος που δεν ξεχνά τους ξενιτεμένους του χωριού, διοργανώνει προς τιμήν τους κάθε χρόνο το καλοκαίρι τη Γιορτή των Μεταναστών με χορό ,τραγούδι και με παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες. 
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος συμμετείχε επίσης ενεργά στη δημιουργία του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσας και εξακολουθεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση και τη φροντίδα του καθώς επίσης και στο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε καλοκαίρι σ' αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως το Φαράγγι Πετρούσας αποτελεί πλέον ένα μοναδικό στολίδι στη Βόρειο Ελλάδα και προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών αλλά και του φιλοθεάμονος κοινού γιατί οι παραστάσεις και οι συναυλίες που φιλοξενούνται σ' αυτό είναι υψηλών προδιαγραφών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο Σύλλογος Πετρουσαίων έχει διοργανώσει συναυλίες στο Φαράγγι με καλλιτέχνες όπως: Σ. Μάλαμας, Γ. Κότσιρας, Ν. Πορτοκάλογλου και έχει φιλοξενήσει παραστάσεις όπως είναι "Η Λίμνη των Κύκνων" του Τσαϊκόφσκι από το μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Οδησσού.

Date

24 Ιανουαρίου 2019

Tags

Πετρούσα