Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης "Ο ΠΟΝΤΟΣ"

Αριθ. αποφ. : 138/21-11-85 Πρωτοδ. Δράμας 
ΑΡΙΘ ΠΡΩΤ: 85

 

 

Έτος Ίδρυσης : 1985

Πρόεδρος Συλλόγου : Μαναρίδου Στυλιανή

Τηλέφωνο Επικοινωνίας & Fax : (25220) 23070 

Ταχυδρομική Διεύθυνση : Προσοτσάνη 662 00

Ιστοσελίδα: https://www.opontos.gr

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

0 Σύλλογος Ποντίων Προσ/νης Δράμας "Ο ΠONTOΣ") ιδρύθηκε το έτος 1985.-

Οι σκοποί και οι στόχοι της ίδρυσης του είναι η διατήρηση ηθών και εθίμων και των υπέροχων Ποντιακών παραδόσεων μας. Έχει έδρα την Προσ/νη και την λέσχη του έναντι του 2ου Δημοτικού Σχολείου. 

Διαθέτει έξι (6) χορευτικά συγκροτήματα διαφόρων ηλικιών που τα πλαισιώνουν αγόρια και κορίτσια.

Από το έτος 1992 ο υπογράφων, Πρόεδρος έχει την τύχη και την ευθύνη, του Συλλόγου μέχρι και σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τις τύχες του Συλλόγου αλλάξαμε την δομή, την οργάνωση , την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Δώσαμε βάρος στην κατασκευή ενδυμασιών (στολών) και κατορθώσαμε σήμερα να έχουμε στολές ντύνοντας πάνω από 110 παιδιά διαφόρων ηλικιών σε κορίτσια και αγόρια. Εμπλουτίσαμε με πολλά βιβλία την Βιβλιοθήκη του Συλλόγου, το περιεχόμενο των οποίων αναφέρετε στην μεγάλη Ιστορία του Πόντου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι την αποφράδα ημέρα της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του ξεριζωμού και της βίαιης εγκατάλειψης της αθάνατης, αλησμόνητης γης του Πόντου»

Δραστηριότητες του Συλλόγου:
0 Σύλλογός μας εκτός από την συνεχή του Συμμετοχή σε Διεθνή και Πανελλήνια FESTIVAL παραδοσιακών χορών που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας μας, με τα μεγάλα χορευτικά του τα οποία θα αναφέρουμε κατ απόλυτο χρονολογική ημερομηνία, ο ρόλος του και ο σκοπός του Συλλόγου, δεν είναι μόνο χοροί και. τραγούδια, αλλά είναι ΕΘΝΙΚΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ,όπως θα αναφέρουμε λεπτομερώς στην συνέχεια της ενημέρωσης μας.

Δραστηριότητες του Συλλόγου (Γενικώς):
6-12-1992: Πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης σε συνεργασία και με το Γενικό Λύκειο Προσ/νης 2ωρες εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 70 χρόνων Μικρασιατικής καταστροφής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου με μεγάλη επιτυχία.

14-15-16-17-18-19-20-21-22 και 23-4-1993: Μετάβαση στο Βελιγράδι Βουκουρέστι - Βιέννη Στουτγάρδη και 18 και 19/4 συμμετοχή των χορευτών μας, 42 στον αριθμό, στα προγραμματισμένα ΦΕΣΤΙΒΑΛ παραδοσιακών χορών, αποσπάσαντες τα ευμενή σχόλια Ελλήνων και ξένων που κατά χιλιάδες παρακολούθησαν τα χορευτικά μας συγκροτήματα.

5-2-1994: Μετάβαση και συμμετοχή των χορευτικών μας συγκροτημάτων στην Θεσ/νίκη (ΑΓΡΟΤΙΚΑ 1994) και με την παρουσία και συμμετοχή Συλλόγων από όλη την Ελλάδα επί 5 ημέρες.

22-5-1994: Συμμετοχή 30 χορευτών μας σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ποντιακών παραδοσιακών χορών στην Βέροια με συμμετοχή και πολλών άλλων Συλλόγων.

15-8-1995: Συμμετοχή 32 χορευτών μας στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας στην Σκοπιά Σερρών με συμμετοχή και τεσσάρων άλλων συλλόγων παρόντος και του Δημάρχου μας ΡΑΓΙΑ Κων/νου, οποίος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνιση των παιδιών μας.

1-7-1996: Παρέλαση των παιδιών του Συλλόγου μας για τις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Δράμας και χοροί παραδοσιακοί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία του Δημαρχείου.

26-27-28/7/1997: Κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από την Πνευματική Στέγη του Ζευγολατιού Κορινθίας μετέβημεν εκεί με 42 παιδιά αγόρια και κορίτσια όπου συμμετείχαν 22 Σύλλογοι Ελληνικοί και ξένοι, αποσπάσαντες τα συγχαρητήρια των επισήμων αλλά και όλων των Προέδρων των άλλων Συλλόγων οι, οποίοι ζήτησαν την Δ/νση του Συλλόγου μας για στενή συνεργασία μαζί μας όπερ και έγινε σε ελάχιστο χρόνο πραγματικότητα.

9-8-1998: Συμμετοχή με 32 χορευτές μας σε Διεθνές ΦΕΣΤΙΒΑΛ παραδοσιακών χορών με συμμετοχή 15 άλλων Συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Aνθεια Αριστείνου Έβρου Αλεξανδρούπολης, όπου ο Σύλλογός μας απέσπασε τα θερμά συγχαρητήρια από του Πρόεδρους όλων τωνσυμμετασχόντων Συλλόγων. Ο Δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στον Δήμαρχό μας με κοινοποίηση σε μας για την άψογη καθ όλα εμφάνιση μας.

28-29/3/1999: Κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από τον Χορευτικό Όμιλο του Αιγίου πραγματοποιήσαμε από κοινού εκπληκτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στις αλύτρωτες Πατρίδες του Πόντου ,της Καππαδοκίας και της Μ.Ασίας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

22-23 και 24/8/1999: Συμμετοχή του Συλλόγου μας με 32 χορευτές σε ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΑ παραδοσιακών χορών που έλαβαν χώρα στην Σπερχειάδα ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ με συμμετοχή 5 άλλων Συλλόγων.

27-28-29-30 και 31/7/2000: Κατόπιν ειδική πρόσκλησης του Χορευτικού Ομίλου του Αιγίου, με 42 χορευτές μας μετέβημεν στο Aίγιo και συμμετείχαμε στις εκεί διοργανωθέντες εκδηλώσεις (ΕΛΙΚΕΙΑ 2000) από τον Δήμο του Αιγίου και με όλα τα χορευτικά του Αιγίου δώσαμε ρεσιτάλ χορών στο Αίγιο, στις 28-7, στις 29-7 Ξυλόκαστρο Κορινθίας και στις 30-7 στο Διακοπτό Αχαίας. Από τις εκδηλώσεις αυτές έχουμε τις καλλίτερες πολιτιστικές αναμνήσεις τόσo εμείς όσο και οι κάτοικοι της Πελοποννήσου που είχαν την τύχη να απολαύσουν υπέροχο πολιτιστικό θέαμα των δύο Συλλόγων επί 4 ημέρες

4-8-2002: Μετάβαση 28 χορευτών μας στην Βαμβακούσα Θεσ/νίκης και συμμετοχή μας στις εκεί διοργανωθέντες εκδηλώσεις από τον Δήμαρχο τους.

Εκτός των παραπάνω αναφερομένων ο Σύλλογός μας κάθε χρόνο πραγματοποιεί στην Προσ/νη μία με δύο ετήσιες χοροεσπερίδες με μεγάλη, καλλιτεχνική και οικονομική επιτυχία. Παράλληλα λαμβάνει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις Εθνικές-Καλλιτεχνικές που διοργανώνει κάθε χρόνο, ο Δήμος μας με όλα μας τα χορευτικά. Καλύπτουμε ακόμη ανάγκες της ευρύτερης περιοχής μας, οσάκις καλούμεθα να εξυπηρετήσουμε ανάγκες των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου μας.

28-29 και 30/8/2001: Με 30 χορευτές μας μετέβημεν στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής (κατασκηνώσεις «ΓΚΑΛΗ») κ«ι παρουσιάσαμε Ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν ανθρώπων της τρίτης ηλικίας ΚΑΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

29-30/8 και 1/9/2002: Μετέβημεν στις εγκαταστάσεις του Ν. ΓΚΑΛΗ για τον ως αναφερόμενο σκοπό.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε ημερήσια εκδρομή με τα μικρά χορευτικά του Συλλόγου μας στο Φανάρι Κομοτινής, Σταυρό, Ουρανούπολη, Θάσο, Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια και Ιερισσό Χαλκιδικής.
Εν συνεχεία και κάθε χρόνο πραγματοποιούμε εκδρομή με τα μεγάλα χορευτικά του Συλλόγου μας. Πόλεις που έχουν επισκεφθεί: Από Κήπους-Φυλάκια Προκάλυψης και όλες της Πόλεις της Θράκης, της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Αθήνα(για χορό προς τιμήν των εκεί διαβιούντων Προσ/τών και εκδρομή 4 φορές Λουτράκι - Κόρινθο - Μυκήνες - Αργος - Επίδαυρο - Πόρο - Πόρτοχέλι -'Υδρα - Σπέτσες - Θάσος - Πάτρα - Μεσσολόγγι - Ναύπακτο - Πρέβεζα - Πάργα - Γιάννενα - Μέτσοβο - Λαμία - Σπερχειάδα.
Στα μέρη αυτά τα χορευτικά μας θαύμασαν από κοντά Ιστορικούς - Αρχαιολογικούς και Θρησκευτικούς χώρους των Νομών που προαναφέρθησαν.

Κάθε χρόνο επιβραβεύομε τους άριστους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και τους επιτυχόντες στα ανώτατα ιδρύματα της Χώρας AΕI-TEI με χρηματικά ποσά σε παιδιά που ανήκουν στα χορευτικά μας συγκροτήματα.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ MAΣ:
Συμμετείχαμε με όλα μας τα χορευτικά στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν στην Θεσ/νίκη για τον σφετερισμό του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους σκοπιανούς γείτονες μας.

Επίσης μετείχαμε άλλες δύο φορές σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσ/νίκης και πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο για την αναγνώριση της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο έλαβε σάρκα και οστά, από πλευράς αναγνώρισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 1994.

Κάθε χρόνο, σε συνεργασία και μπροστάρη τον Δήμο μας, ο Σύλλογός μας πραγματοποιεί εκδηλώσεις ΕΘΝΙΚΗΣ Μνήμης για τον εορτασμό της 19 Μαίου ως ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τα 353.000 θύματα Ελλήνων του Πόντου από τον αιώνιο εχθρό του Έθνους μας.

Έχουμε επισκεφθεί κατά διάφορα χρονικά διαστήματα Φυλάκια Κήπων -Καστανεών- Νευροκοπίου-Προμαχώνος και δώσαμε δώρα αγάπης στους φρουρούς της Πατρίδας μας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ:
Πλήρη αποκατάσταση των Ελλήνων Ποντίων που ήρθαν στην πόλη μας από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (οικιακό εξοπλισμό ρούχα - είδη διατροφής και 700.000 δρχ) για αγορά πρώτης ανάγκης σε διάφορα χρονικά διαστήματα. 

Κάθε χρόνο αποστολή χρημάτων για τα παιδιά της UNISEF και τα παιδιά SOS στο Πλαγιάρι Θεσ/vίκης. Χρηματικό ποσό στα φιλοξενηθέντα παιδιά της Βοσνίας εδώ στην Προσοτσάνη, προκάλυψη αναγκών (Φόρμες-εσώρουχα κ.λ.π. είδη ανάγκης).

Επίσης δώσαμε χρηματικό ποσό για την αγιογράφηση του Ναού της Αγ. Τριάδας.

Συμμετέχουμε, κάθε χρόνο στα διοργανωμένα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας Πανελλήνια Συνέδρια του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και στα ανά 4ετία Παγκόσμια Ποντιακά Συνέδρια που γίνονται στην Θεσ/νίκη.

Είμαστε, από ετών, μέλος της Π.Ο.Π.Σ Θεσ/νίκης, καθώς και του Νέου Ιδρυτικού Πολιτιστικού Φορέα του Νομού μας.

Δ.Σ.
Πρόεδρος : Μαναρίδου Στυλιανή
Αντιπρόεδρος : Παπαδόπουλος Παντελής
Γεν. Γραμματέας : Παπαδοπούλου Ευαγγελία
Ταμίας : Ακριτίδης Κωνσταντίνος
Μέλη
Αβραμίδης Ισαάκ
Σαββίδης Λάζαρος
Τύρλας ΓεώργιοςDate

24 Ιανουαρίου 2019

Tags

Προσοτσάνη