Θρακομικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος

Θρακομικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος


ΘΡΑΚΟΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

Έτος Ίδρυσης : 1999

 

Πρόεδρος Συλλόγου : Παναγιώτης Μωυσίδης

 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

ΤΗΛ. & FAX ΣΥΛΛΟΓΟΥ: 25220-22707

ΤΕΤΑΡΤΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ: 17:00-20:00

ΤΗΛ. ΚΑΙΤΗΣ ΚΟΥΤΟΥΞΙΑΔΟΥ: 25220-23456

ΚΙΝΗΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6973047548

 

Ταχυδρομική Διεύθυνση :

ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 5

(ΈΝΑΝΤΙ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ)

66200, ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ

 

Ιστοσελίδα: www.thrakomikrasiatikos.gr

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1999 από απογόνους προσφύγων της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1922 και έκαναν πατρίδα τους την ωραία και πλούσια τότε Προσοτσάνη Δράμας.

Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη και προβολή της πλούσιας λαογραφικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς των Θρακών και των Μικρασιατών .

Στόχος και προτεραιότητά μας αποτελεί η αυτούσια διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αυτό επιτυγχάνεται με την αδιάκοπη ενημέρωσή μας για τα ιστορικά γεγονότα, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας.

Ο Σύλλογος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων (ΠΟΘΣ) και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων (ΕΠΟΦ) Ν. Δράμας και απαρτίζεται από 185 τακτικά μέλη.

Τον Απρίλιο του 2000 συγκροτήθηκαν τα πρώτα χορευτικά μας τμήματα και άρχισε η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών. Τα χορευτικά μας τμήματα σήμερα είναι 6 και στελεχώνονται από 90 περίπου χορευτές και χορεύτριες, ηλικίας από 5 έως 75 ετών, διαθέτοντας παραδοσιακές στολές Ανατολικής Θράκης και Μικράς Ασίας . Η δυναμική των χορευτικών μας τμημάτων είναι τέτοια, ώστε να μας επιτρέπει να παρουσιάζουμε με μεγάλη επιτυχία συνολικά 140 παραδοσιακούς χορούς περιοχών: Ανατολικής Ρωμυλίας, Ανατολικής-Δυτικής Θράκης και νήσων, (παράλια) Μ. Ασίας και Καππαδοκίας, νήσων Β. Αιγαίου και Ιονίου, αλλά και τοπικούς χορούς της Δράμας και των Σερρών.

Μια προσπάθεια του συλλόγου μας ήταν η δημιουργία χορωδιακού τμήματος . Το τμήμα αυτό, διαθέτει 25 χορωδούς, οι οποίοι ασχολούνται με το παραδοσιακό και όχι μόνο τραγούδι.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε υπό την φιλοσοφία της γενικότερης συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι αφενός μεν συμμετέχει στις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος και πολλές άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, αφετέρου διοργανώνει ο ίδιος διάφορες εκδηλώσεις όχι μόνο πολιτιστικού, αλλά κοινωνικό-μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, καθώς επίσης και εκδηλώσεις αναβίωσης εθίμων, όπως ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ, τα Λαζαρικά Κάλαντα, η Σαρακοστιανή Βραδιά κ.α.

 

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι:

Η ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου, το οποίο θα λειτουργεί ως πρότυπο πολιτιστικό κέντρο και ανάμεσα στα άλλα, θα διαθέτει έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης, δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία θα αποτελείται από βιβλία που διαπραγματεύονται όχι μόνο πολιτιστικά και ιστορικά θέματα, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά, καθώς και άλλους πολυχώρους.

 

 

Δράσεις Συλλόγου :

1. Κοπή βασιλόπιτας (τελευταίο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου)

2. Εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

3. Μνημόσυνο γενοκτονίας Αν. Θρακών (6η Απριλίου)

4. Σαρακοστιανή βραδιά (Σάββατο του Λαζάρου)

5. Κλήδονας (24- 30 Ιουνίου)

6. Εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία (15-20 Ιουλίου) (Φιλοξενία Συλλόγων)

7. Αρτοκλασία στο εξωκλήσι του προστάτη του Συλλόγου Αγ. Παντελεήμονα (27 Ιουλίου)

8. Μνημόσυνο γενοκτονίας Μικρασιατών και ομιλίες (14- 25 Σεπτεμβρίου)

 

Date

24 Ιανουαρίου 2019

Tags

Προσοτσάνη