Αχιλλέας Βασιλειάδης

Αχιλλέας Βασιλειάδης

vasileiadisΓεννήθηκε 18 Μαρτίου 1952 και μεγάλωσε στην Αργυρούπολη Δράμας από γονείς δεύτερης γενιάς πρόσφυγες του Πόντου.

 

Απόφοιτος της Σχολής ‘’Δημόκριτος’’ με πτυχίο Μικροβιολόγου Παρασκευαστή, επάγγελμα που δεν εξάσκησε ποτέ λόγω της ενασχόλησής του επαγγελματικά με το ποντιακό  τραγούδι.

 

Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με τις αξίες της ποντικής οικογένειας , με τις νοσταλγικές αφηγήσεις των παππούδων του για την ‘’πατρίδα’’ και με την ποντιακή μουσική.

 

Του άρεσε από μικρός να τραγουδά και να συμμετέχει στους χορούς και στα γλέντια του χωριού του. Έχοντας ως πρότυπά του, τους  παλιούς λυράρηδες και τραγουδιστές της πρώτης γενιάς και την ενθάρρυνση από την οικογένειά του ξεκίνησε να τραγουδά επίσημα σε σχετικά μικρή ηλικία

 

Υπήρξε και συνεχίζει να είναι δεινός χορευτής συμμετέχοντας από  μικρός στον σύλλογο Ποντίων ‘’Κομνηνοί’’ Δράμας ενώ αργότερα συμμετείχε στο συγκρότημα ‘’Οίκου Ακρίτα Φοιτητού’’ στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης διατελώντας παράλληλα χρέη υπεύθυνου ραδιοφωνικής εκπομπής τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια.

 

Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού – Καλλιτεχνικού Σωματείου ‘’Εταιρία Θεάτρου Γεώργιος Κ. Φωτιάδης’’

 

Επαγγελματικά με το ποντιακό τραγούδι ξεκίνησε να ασχολείται από το 1987 διατηρώντας μέχρι σήμερα μέσα από τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ερμηνείας, σταθερή την προσήλωσή του στην παράδοση αποτελώντας έναν από τους ελάχιστους  συνεχιστές της γνήσιας ποντιακής παράδοσης αρνούμενος να παρεκκλίνει της πορείας του.

 

Το 1993 με έναν ακόμη ρομαντικό της παράδοσης, τον Κώστα Σιαμίδη και τον επίσης ξεχωριστό για την ερμηνεία του Γιάννη Κουρτίδη ‘’ανοίγουν’’ την Ποντιακή Παραδοσιακή Ταβέρνα ‘’ΠΑΡΑΚΑΘ’’ η οποία αποτέλεσε φάρο όχι μόνο στην μουσική παράδοση του Πόντου αλλά και του παραδοσιακού τρόπου διασκέδασης των ελλήνων. Παράλληλα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους καλλιτέχνες μυώντας τους στα μονοπάτια της παράδοσης.

 

Στον τομέα της δισκογραφίας συμμετείχε στο άλμπουμ ‘’Δημώδη Άσματα του Πόντου’’, ‘’Μαυροθάλασσα’’ και ‘’Τραγούδια του Πόντου’’.

 

Παράλληλα με το τραγούδι ασχολείται και με το θέατρο έχοντας δάσκαλό του τον Ερμή Μουρατίδη με τον οποίο ανεβάζουν παραστάσεις στο ΚΘΒΕ όπως ‘’Η Αποθήκη τη Στοφορίνας’’ ‘’ο Χαβιτσάνον’’ κ.α.

 

Μια ακόμη αξιομνημόνευτη θεατρική παράσταση είναι το Οδοιπορικό του Πόντου το οποίο είναι από κοινού δημιούργημα με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γ. Συμεωνίδη.

 

Στις δράσεις του σχετικά με τον ποντιακό χώρο συγκαταλέγονται η παρουσίαση του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών καθώς και η συνεχείς παρουσίαση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών από τον ίδιο. Είναι επίσης μέλος και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος της Π.Ο.Ε .

 

Συνεχίζει να τραγουδά σε εκδηλώσεις,  χορούς, σε γάμους ακολουθώντας πάντοτε το μονοπάτι της παράδοσης ενώ επισκέπτεται κάθε χρόνο μέσα από οργανωμένες εκδρομές τον Πόντο συμμετέχοντας ως υπεύθυνος ξενάγησης ζώντας έτσι έστω και για λίγο το μεγάλο του όνειρο μια και όπως λέει συνεχώς ‘’η ψυχή και ο νους μου θα είναι πάντα εκεί’’

Date

22 Ιανουαρίου 2019

Tags

Τραγουδιστής