Μανθόπουλος Δημήτρης

Μανθόπουλος Δημήτρης

Γεννήθηκε το 1937 στην Προσοτσάνη. Υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για πολλά χρόνια. Γράφει για παιδιά (ποίηση και πεζογραφία). Έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε διαγωνισμούς Παιδικού Βιβλίου. Το 1999 του απένειμε το βραβείο Πηνελόπη Δέλτα ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς του στην παιδική λογοτεχνία. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και, επί σειρά ετών, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Έργα

Με των στίχων τα φτερά. Ποιήματα για παιδιά και νέους 1977-2007

image012

Εκδόσεις: Διάπλαση, 2007

Μια πολύτιμη και μοναδική έκδοση του συνόλου της ποιητικής προσφοράς του πολυβραβευμένου ποιητή Δημήτρη Μανθόπουλου. Με στίχους πρωτότυπους και εμπνευσμένους, με χιουμοριστική διάθεση και χωρίς καθόλου διδακτισμό ο Δ. Μ. υμνεί τη ζωή και τον άνθρωπο, τη φύση, την αγάπη, τη φιλία και πάνω απ' όλα την ειρήνη. Η ποίησή του ευαισθητοποιεί τους νεαρούς αναγνώστες και τους δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την αισθητική απόλαυση της γνήσιας ποιητικής έκφρασης. Κοινή είναι η αναγνώριση μελετητών και κριτικών της παιδικής λογοτεχνίας ότι ο Δημήτρης Μανθόπουλος κατέχει ξεχωριστή θέση στην ποίηση για παιδιά και ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην ποιοτική προαγωγή και την ανανέωσή της. Συγκινητικά και πολλές φορές ενθουσιώδη τα σχόλια άλλων κορυφαίων ποιητών· "Ο Μανθόπουλος είναι χάρμα..." θα πει σε συνέντευξή της η Ρένα Καρθαίου.

 

Παπαρούνες στο μπαλκόνι

image013

Εκδόσεις: Πατάκης, 2002

Το βιβλίο περιέχει δεκαεπτά ιστορίες από την καθημερινότητα. Οι ήρωες του είναι απλοί άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Χαρακτήρες ολοζώντανοι με τις υπερβολές, τις αρετές και τις μικροκακίες τους. Η κυρία Λεμονθέα, που με εξωφρενικούς συνδυασμούς καταλήγει στο συμπέρασμα πως είμαστε όλοι συγγενείς. O κύριος Σκορδοστούμπης, που υπόσχεται παγκόσμια συναδέλφωση και ειρήνη διά της σκορδοφαγίας. Και άλλα πρόσωπα, καθένα με τη δική του ιστορία.

 

Σαραντόκαρδη

image014
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2001

Η Σαραντόκαρδη είναι μια σαρανταποδαρούσα η οποία ευχαριστιόταν τη ζωή της, και ήταν πολύ ευτυχισμένη. Ήταν πολύ περήφανη για τα πόδια της τα οποία καμάρωνε με τις ώρες, ώσπου μια μέρα άρχισε να ανακαλύπτει ότι πολλοί και διάφοροι χρειάζονταν πόδια, κι αφού εκείνη είχε σαράντα απ' αυτά, άρχισε να τα μοιράζει δίχως να τσιγκουνεύεται καθόλου...

 

Μέρες της Αλκυόνης

image016
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2000

Ο Γιάννης είναι ένα παιδί που δεν μπορεί να περπατήσει και γι' αυτό το λόγο έχει κλειστεί στον εαυτό του. Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του. Κατορθώνει όμως να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τους φόβους του και να γίνει ένα δυνατό και θαρραλέο παιδί. Σ' αυτό βοήθησε ένα ταξίδι στο χωριό και η γνωριμία του με ένα σκιάχτρο που το έβλεπε συχνά στον ύπνο του.

 

Ελένη


Έκδοση Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, Δράμα, 1997

image017

 

Ο παππούς μου ο Παπούα. Ιστορίες και ποιήματα για μικρούς και μεγάλους

image031

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 1997

 

Τα βούκινα της σιωπής
Εκδόσεις: Α.Σ.Ε. , 1991

Στο βιβλίο υπάρχουν τριάντα τρία ποιήματα τα οποία μιλούν για την οικογένεια και τη φιλία, την ειρήνη και τη φύση, την τεχνολογία και την οικολογία. Επίσης, διαβάζουμε ποιήματα για την αποξένωση των ανθρώπων στις πόλεις αλλά και για τη διαμαρτυρία των παιδιών για τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεγάλοι.

 

Οι δρόμοι της άνοιξης

image033
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες, Αθήνα, 1986

Αφήνουμε τη δημοσιά. Μπροστά μας τώρα έχουμε το χωριό. Να και το κυπαρίσσι του σπιτιού μας. Σημαδεύει τον ήλιο, που μόλις σκάει κεφάλι από την πλαγιά. "Καλημέρα σου, ήλιε", λέω μέσα μου και σκιρτώ. Όταν σε λίγο θ ανέβει ψηλά στον ουρανό, η σκιά του κυπαρισσιού μας θα πέφτει ίσα πάνω στο παραθύρι της κουζίνας. Είκοσι δύο Δεκεμβρίου σήμερα. Χειμερινό ηλιοστάσιο δηλαδή. Κι ωστόσο λες και δρασκελίζουμε το κατώφλι του Μάρτη. Αρχή του χειμώνα, μα οι δρόμοι της άνοιξης είναι ανοιχτοί... Ο δρόμος της επιστροφής στο χωριό όπου γεννήθηκε γίνεται για τον νεαρό Μελή ένα ταξίδι στον κόσμο των αναμνήσεων. Μέσα στο τρένο που τον μεταφέρει εκεί ζωντανεύουν όλα τα περιστατικά που σημάδεψαν τη ζωή του, από την παιδική του ηλικία μέχρι τη δύσκολη ενηλικίωση. Κοιμάται και στον ύπνο του έρχονται, σε όνειρα και εικόνες αλλεπάλληλες, πρόσωπα που τον συντρόφεψαν και άλλα που η σκληρή ανάγκη τα οδήγησε στην ξενιτιά, φίλοι που χάθηκαν, συγγενείς που τους αποχαιρέτησε δακρυσμένος, ενώ θυμάται ακόμα, ακροβατώντας πάντα ανάμεσα στη νοσταλγία, τη θλίψη και το γέλιο, τα δύσκολα χρόνια της επταετίας των συνταγματαρχών, μια εποχή που άλλαξε την Ελλάδα, χωρίς όμως να μειώσει στο παραμικρό τη μεγαλοψυχία των ανθρώπων της. Μ αυτό το βιβλίο του, ο Δημήτρης Μανθόπουλος συντάσσει με ευαισθησία, ανθρωπιά και αισιοδοξία, το συναξάρι μιας άλλης Ελλάδας, απευθυνόμενος τόσο σε νεαρούς όσο και σε ενήλικους αναγνώστες.

 

Μαργαρίτες της Ειρήνης

image034
Εκδόσεις: Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις Α.Ε. 1986

Διηγήματα με κοινωνικό περιεχόμενο

 

Τραγουδώ την ειρήνη

image035
Εκδόσεις: Σπουδή, 1982

Ποιήματα για παιδιά

 

Η κιθάρα της αγάπης

image036
Εκδόσεις των Επτά, 1976

Ποιήματα για παιδιά

Date

22 Ιανουαρίου 2019

Tags

Συγγραφέας