Σταγγίδης Διαμαντής

Σταγγίδης Διαμαντής

 

Ο Διαμαντής Σταγγίδης γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας το 1959. Από το 1987 και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Καβάλα. Είναι ένας σύγχρονος ζωγράφος, ο οποίος μελέτησε την κλασσική και την μοντέρνα τέχνη, χωρίς να μιμηθεί καμία από τις δύο. Ουδέποτε παρακολούθησε κάποιο μάθημα σε σχολή ζωγραφικής καθώς θεωρεί ότι “η ζωγραφική είναι πάθος και το πάθος δεν διδάσκεται”. Από το 1979 έχει οργανώσει 3 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι σημαντικότερες είναι: The Brick Lane Gallery London 2007, Edinburgh Art Fair 2007, Prelude Art Events - Inspired Art Fair 2007, Cambridgeshire Art Fair 2007.

Έχει  Συνεργαστεί  με  τις  γκαλερί: Gallery Artphilo  στο Λονδίνο, Galerie d’Art Francais στην  Νέα Ορλεάνη  ΗΠΑ  και Gallery Meredithlaing στο  Λος  Άντζελες.

«Δεν με ενδιαφέρει ούτε η παραστατική, ούτε η εννοιολογική τέχνη. Δεν με ενδιαφέρει οποιοδήποτε νόημα εμπεριέχεται στο έργο τέχνης. Με ενδιαφέρει μόνο το υλικό και ενεργειακό δυναμικό του έργου. Υπό την έννοια ενός κόσμου φτιαγμένου από ύλη και ενέργεια , που συμπεριφέρονται χαοτικά. Τα ελάχιστα σημεία που η ύλη και η ενέργεια «κανονικοποιείται» ονομάζονται υπαρκτός κόσμος. Είναι αυτό που ξέρουν οι αισθήσεις μας. Δεν με αφορούν. Με ενδιαφέρει πως μπορεί η «αμορφία» να δώσει ομορφιά. Με ενδιαφέρει ο μηχανισμός αντίληψης της ομορφιάς από τον άνθρωπο. Διερευνώ το πως λειτουργεί. Με ενδιαφέρει η μίξη αυθόρμητης, ανεπεξέργαστης χειρονομίας και υπομονής και αυτοσυγκράτησης , η μίξη πυκνής ύλης, γραμμών , χρώματος με τον κενό χώρο. Το σκοτάδι με το φως, η κραυγή η ίδια της ύλης. Η λυρική αφαίρεση και όχι η ανεπεξέργαστη έκφραση. Η δραματικότητα της γένεσης και της καταστροφής που δημιούργησε τον κόσμο και φυσικά επαναλαμβάνεται αενάως. Επιδίωξη μου η εκρηκτική δράση προς το θεατή. Τώρα αν αυτό είναι «τέχνη»…………»

Ιστοσελίδα: https://www.stagidis.net

 

Μερικά από τα έργα του 

200818

 22

201136

201504

Date

22 Ιανουαρίου 2019

Tags

Ζωγράφος