Στράγκας Γεώργιος

Στράγκας Γεώργιος

stragas foto1Η κλασική και η σύγχρονη τέχνη της Ζωγραφικής μπορούν να πορευθούν μαζί και να συνυπάρχουν, αφού βέβαια όλα τα στοιχεία ζυμωθούν μεταξύ τους με αρμονική σύνθεση, κατάλληλο τρόπο και χρώμα, ώστε να μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να διαταραχθεί η ισορροπία τους.
Σκοπός και επιδίωξη μου είναι να κρατήσω το παραδοσιακό χαρακτήρα των κλασικών - ιστορικών κτιρίων, σαν φωτεινό παράδειγμα από το χθες στο αύριο.
Ίσως οι σπουδές πάνω στο κλασικό χαρακτήρα της μουσικής και η τεχνική της ζωγραφικής μ' έκαναν να πιστεύω στον άνθρωπο και τη φύση.
Απλά πιστεύω ότι, από τις σημαντικότερες επιστήμες και καλές τέχνες, εξέχουσες θέσεις διακατέχουν η μουσική και η ζωγραφική (χωρίς βέβαια να μειώνεται καμία άλλη) επειδή διαθέτουν ιδιόμορφες ιδιότητες και δύναμη, έτσι ώστε να καλλιεργούν τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου, να μεταβάλλουν το χαρακτήρα του και να τον παρουσιάζουν ως ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη.
Μ' αυτό τον τρόπο προσπαθώ, μέσω των έργων μου να εκφράσω τα συναισθήματα μου, εξωτερικεύοντας τα, πάνω στο μουσαμά.

Σημείωση: Όλα τα έργα ζωγραφικής είναι ανάγλυφα (φυσικό ξύλο - πέτρα - μέταλλο)

Γεώργιος Στράγκας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

stragas foto2Ονοματεπώνυμο: Γεώργιος Στράγκας.
Γεννήθηκε το έτος 1938 στην Προσοτσάνη Δράμας και μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
Είναι παντρεμένος με την Ανθούλα Γεωργιάδη με την οποία απέκτησε δύο (2) παιδιά, την Ελένη καθηγήτρια και τον Μάριο καθηγητή Μουσικής.
Σπούδασε στο κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος των παρακάτω πτυχίων:
α. Αρμονίας 
β. Ενοργάνωσης 
γ. Αντίστιξης 
δ. Φούγκας
Ως Καθηγητής μουσικής έχει διδάξει σε διάφορα Ωδεία.
Διετέλεσε Διευθυντής μουσικής Σχολής.
Διετέλεσε Μέλος και Πρόεδρος εξεταστικών επιτροπών σε διάφορα Ωδεία.
Είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσοτσανιωτών Θεσσαλονίκης.
Ασχολείται με τη Ζωγραφική πέραν των 40 χρόνων. Τελευταία, αντικείμενο των έργων του είναι τα παραδοσιακά - αρχοντικά κτίρια.
Συμμετείχε σε εκθέσεις Ζωγραφικής του Δήμου Προσοτσάνης όπου και πήρε το 1ο βραβείο.
Αρκετά έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Προσοτσάνης και στη Νομαρχία Δράμας.


Τι έχουν πεί για τον Γιώργο Στράγκα...
Νόστος
Είναι γοητευτικό να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη στη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας μέσα στο χρόνο. 0 Γεώργιος Στράγκας με ιδιαίτερο και εντελώς προσωπικό τρόπο αναμιγνύει διαφορετικά υλικά και στοιχεία που στη συνέχεια τα παρουσιάζει με μεγάλη εκφραστικότητα στο μουσαμά.
0 καλλιτέχνης χειρίζεται με δεξιοτεχνικό τρόπο, διαφορετικής υφής υλικά με μια τέτοια συνοχή που δένει άριστα και φυσικά το ένα υλικό με το άλλο. Tα υλικά και τα αντικείμενα υποκύπτουν το ένα στο άλλο, δένονται με αρμονία και μεταμορφώνονται σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αποτέλεσμα.
Πρωτοτυπώντας ο ζωγράφος Γεώργιος Στράγκας, συχνά ερμηνεύει τα έργα του με ακαδημαϊκή προσέγγιση. 0 αυθορμητισμός και το πηγαίο ταλέντο του καλλιτέχνη εκφράζονται δυναμικά και αποδίδουν έργα γεμάτα λυρική ατμόσφαιρα που είναι λουσμένα από ελληνικό εκτυφλωτικό φως. Η σύνθεση έτσι όπως εξελίσσεται μέσα από ασυνήθιστες τεχνικές παραδίδει θαυμάσια έργα.
0 Νόστος του Γεωργίου Στράγκα αποτελείται από τις ενότητες, Πόρτες, Κρατώντας το φως άσβεστο, Τρέχοντας στη Φύση, Ανεξίτηλες Μνήμες και Νύφη... Ιστορική Πόλη.
0 Γεώργιος Στράγκας δουλεύει με έμπνευση, πείσμα και υπομονή και τα έργα του μας οδηγούν σε μια Ελλάδα που συγκινεί και αποκαλύπτει μνήμες αγαπημένες.

Δημήτρης Σιμεωνίδης,
Δημοσιογράφος
Μάιος 2003

Μια νέα τεχνοτροπία στην ζωγραφική
Ο Γεώργιος Στράγκας, με τη φλόγα, τη δύναμη και την ορμή ενός νέου ζωγράφου, αλλά και τη σύνεση που τον διακρίνει, κατόρθωσε να μας ανοίξει με τα έργα του, καινούριους ορίζοντες στην ζωγραφική.
Η επιλογή των θεμάτων του προσεκτική και περιορισμένη στη νεοκλασική αρχιτεκτονική. Αφού κατόρθωσε να εγκλωβίσει μέσα στους πίνακες του την ομορφιά μιας άλλης εποχής, με κλασικές σταθερές γραμμές και χρώματα, διάνθισε τα θέματα αυτά, με μια δική του πρωτότυπη τεχνική. Η πρόσθεση της πέτρας, του ξύλου και του μετάλλου, όπου μπορούσαν να μπουν αυτά τα γαιώδη υλικά, όχι μόνο δεν χάλασαν, ή δεν παρερμήνευσαν τα θέματα, αλλά κατόρθωσαν να παρουσιάσουν με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το σύνολο του θέματος. Οι πίνακες του, παράθυρο σε μια άλλη εποχή και συγχρόνως θέμα μελέτης μιας καινούριας τεχνοτροπίας. Σε μια εποχή, που δεκάδες τεχνοτροπίες στη ζωγραφική τέχνη μας αναγκάζουν να ψάξουμε και να προβληματιστούμε για κάποια ερμηνεία, έρχεται ο Γεώργιος Στράγκας με την παλέτα του και μας ανοίγει διάπλατα την ψυχή του, δίνοντας μας μασημένη τροφή κι εμείς, δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε το όμορφο θέαμα, με την άψογη εκτέλεση του.
Εύχομαι την ενότητα αυτή των έργων του, να ακολουθήσουν και άλλες, εξίσου άξιες θαυμασμού!

Αστέριος Μάρκου, 
Συγγραφέας - Ζωγράφος

Date

22 Ιανουαρίου 2019

Tags

Ζωγράφος