Δασκάλου Χρήστος

Δασκάλου Χρήστος

daskalouΑναφορά στον εαυτό μου 
Ονομάζομαι Χρήστος Δασκάλου του Γεωργίου, γεννηθείς στην Καλλιθέα Δράμας την 4/8/1928. Τα πρώτα χρόνια της μαθητικής ζωής μου τα πέρασα στην Καλλιθέα φοιτώντας απροθύμως στο Δημοτικό Σχολείο, παρά την μεγάλη επιθυμία των γονιών μου να μάθω γράμματα. Για το σκοπό αυτό το 1938, περατώσας την τετάρτη δημοτικού με στείλανε να δώσω εξετάσεις εις το μόνο λειτουργόν Γυμνάσιο εις την περιοχή της Δράμας. Με νόμο της Δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά το Γυμνάσιο από εξατάξιο γινόταν οκτατάξιο και η εισαγωγή θα γινόταν μετά την τετάρτη Δημοτικού. Ο αριθμός των μαθητών που θα εισήγοντο ήταν 40 από όλη την περιοχή της Δράμας. Έτσι βρέθηκα εκτός. Στην όμορη κωμόπολη Προσοτσάνη το 1937 ιδρύθηκε και λειτουργεί σε αστική μονοτάξια σχολή και το 1938 διτάξια όπου ενεγράφη όχι με την αξία άλλα έπρεπε να συμπληρωθεί ένα τμήμα. 
Η παραμονή σε ξένο και αφιλόξενο περιβάλλον για ένα παιδί 11 ετών (ισοδυναμούσε με το σημερινό σωματικά 7 ετών) ήτο δραματική από κάθε πλευρά. (Δεν θα αναφερθώ εδώ λεπτομερώς διότι αναφέρομαι στα βιογραφικά μου).Τελείωσε η πρώτη χρονιά και οι γονείς μου βλέποντας ότι δεν ήτο δυνατό να συνεχισθεί το ίδιο και την άλλη χρονιά γεγονός που συνέπεσε με την διάλυση της σχολής με στείλανε σε ιδιωτικό Γυμνάσιο στην Καβάλα του Κ. Πάνου Παπασιδέρη το οποίο διέθετε και οικοτροφείο για τους μαθητές εκτός Καβάλας. Εκεί την επόμενη χρονιά Μαθητής Γ΄ οκταταξίου ηλικίας 13 ετών μου μας βρήκε πόλεμος του 1940. Ο πατέρας μου επιστρατεύθει, Γυμνάσιο - Οικοτροφείο κλείσανε και η επιστροφή στο σπίτι έγινε προβληματική. Χρειάστηκαν 18 μέρες για να ξαναβρεθώ στο σπίτι μου με την βοήθεια οικογενειακών φίλων. 
Απρίλιος 1940: Επίθεση Γερμανών, κατάρρευση του μετώπου, εγκατάσταση αμαχητί των Βουλγάρων έως το ποταμό Στρυμόνα. 
Αποτέλεσμα: Εκδίωξη από τις εστίες τους όλων των οικογενειών που άκουγαν στο όνομα Δασκάλου εις την πέραν του Στρυμώνος Γερμανοκρατούμενη περιοχή. 
Οκτώβριος 1941: Ένα χρόνο μετά την παρέμβαση της κατοχικής Κυβέρνησης Τσολάκoγλου επετράπη η επαναλειτουργία των σχολείων. Ενεγράφη εις το Γυμνάσιο Νιγρίτας Γ τάξη το οποίο λειτουργούσε σε παλιό καπνομάγαζο. Διάρκεια σχολικού έτους 40 ημέρες, χωρίς βιβλία βέβαια με ότι μπορούσε ο καθένας από παλιούς να βρει και το Φεβρουάριο άρχισε η άλλη σχολική περίοδος για την Τετάρτη οκταταξίου. Αλλα και αυτή η σχολική περίοδος κουτσουρεμένη με δυο διδασκαλικές ώρες την ημέρα λόγω πείνας και πολλές φορές καθόλου. Με βρήκε η λευτεριά περατώσας με δυσμενέστατες συνθήκες την έκτη οκταταξίου. Τα προβλήματα δεν τελείωσαν με την αποχώρηση των κατακτητών. Η λευτεριά βρήκε την χώρα μας με δυο Κυβερνήσεις και με τα γνωστά Δεκεμβριανά (1944). 
Επιστρέψαμε στα σπίτια μας από την προσφυγιά 4 ετών οικονομικά ράκη. Λόγω των κακών καταστάσεων για άλλο ένα χρόνο τα Γυμνάσια δεν λειτουργούσαν. Επαναλειτούργησαν τον Οκτώβριο του 1945 και έτσι ενεγράφη εις το Γυμνάσιο της Δράμας τώρα εις την έβδομη τάξη. Το σχολικό έτος έληγε προ των Χριστουγέννων. Τον Φεβρουάριο του 1946 άρχισε η άλλη σχολική χρονιά που έληγε τον Ιούνιο τότε και έλαβα το απολυτήριο του οκταταξίου Γυμνασίου εάν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί έστω και μέτριο. Τα δεινά του τόπου δεν έμελλαν να σταματήσουν. 
1947: Εμφύλιος πόλεμος ή συμμοριτοπόλεμος όπως αποκαλείτο από το επίσημο κράτος. Είχα αποφασίσει να δώσω εξετάσεις στην Παιδαγωγική Ακαδημία αλλά λόγω της καταστάσεως η μετάβαση ήτο από αδύνατη ως επικίνδυνη για Θεσσαλονίκη. 
Νέα προσφυγιά και εγκατάλειψη πάλι των εστιών μας. 
1950: Πέρας εμφυλίου επαναπατρισμός νέος οικονομικός καταποντισμός. Πτώχεια και ερειπωμένη ύπαιθρός. Τα χρόνια μας προχωρούσαν. Η περίοδος που μπορούσαμε κάτι να μάθουμε κάτι να μάθουμε την περάσαμε υπό το πέλμα του κατακτητή με πείνα σκοτωμούς πρόσφυγες και άλλα μύρια κακά με αποκορύφωμα τον εμφύλιο. 
Και τώρα πιο συνοπτικά: 
1951: Στρατιώτης-Λοχίας έφεδρος ανθυπολοχαγός-έφεδρος υπολοχαγός με διάρκεια υπηρεσίας 34 μήνες. 
1955: Γάμος με την Ευδοκία το γένος Στεφάνου Δήμου. 
1956: Πρώτος υιός σήμερα Μαθηματικός. 
1960: Δεύτερό υιός. Χρόνια πτωχά από κάθε πλευρά. 
Επάγγελμα: Καπνοπαραγωγός με πρωτόγονες συνθήκες με γαϊδουράκια. Γεωργικά μηχανήματα, ας πρόλαβαν στο τέλος της αγροτικής μας καριέρας . 
Πρόσθετο επάγγελμα: Παντοπωλείο. Ασφάλεια ΟΓΑ. 
1982-1986: Εξελέγη πρόεδρος Κοινότητας Καλλιθέας. 
Λόγω των σκληρών εργασιών και υποχρεώσεων ουδεμία σχέση είχα με τα γράμματα ην εργασία μου σχετική με τα γράμματα. Μετά την συνταξιοδότηση μου απαλλαγής πλέον των υποχρεώσεων έμεινε και χρόνος για μελέτη. 
Ότι πνευματικώς στερηθήκαμε στα νιάτα το γευθήκαμε στα γεράματα. Παράλληλα με την λίγη μελέτη ασχολήθηκα με την καταγραφή γεγονότων που αφορούν την ζωή μου και τον τόπο μας την Καλλιθέα. 
Έγραψα τα βιογραφικά μου 130 περίπου σελίδες γραφομηχανής χωρισμένα σε δύο τεύχη 1ον τεύχος 1933-1945 και το δεύτερο 1945-1950. Από φιλόλογο καθηγητή που μελετήθει χαρακτηρίσθηκε αξιόλογη εργασία και ότι το έργο αυτό αποτελεί ιστορική πηγή. 
Αλλο έργο μου χειρόγραφο φέρει τον τίτλο: Γνωριμία με το παρελθόν του τόπου μας. Και αυτό σε δυο μέρη εκ των οποίων το δεύτερο βεβαιώνεται με φωτογραφικό υλικό και ειδικές αναλύσεις και αναφορές. 
Εκτός αυτών και άλλες εργασίες για διάφορα θέματα που τα βρήκα ενδιαφέροντα. Δέχομαι πολλές επισκέψεις ανθρώπων του πνεύματος που ασχολούνται με το παρελθόν και μένω πάντα ανοικτός. Δέκτηκα πολλά βιβλία από διαφόρους εκδότες βιβλίων με ειδική αφιέρωση τους οποίους και ευχαριστώ. Το 1993 σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με το Γυμνάσιο αρρένων με θέμα "Μουσικοχορευτικής παράδοση γηγενών κατοίκων της περιοχής" αντιπροσώπευσα ως μη έχων ακόμα οργανωμένο σύλλογο με ομιλία επί του θέματος. 
Καλλιθέα 17-03-2001 
Δασκάλου Χρήστος

Date

22 Ιανουαρίου 2019

Tags

Συγγραφέας