Δαούτης Θεόδωρος

Δαούτης Θεόδωρος

(1895 ΣΜΥΡΝΗ - 1980 ΔΡΑΜΑ) 

daoutisΓεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895 και μεγάλωσε εκεί έως το 1915 - 1916 όπου και πέρασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ιατρική. Το 1917 διακόπτει τις σπουδές του και στρατεύεται με αφορμή τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο και αργότερα έλαβε μέρος και πολέμησε μέχρι την τραγική εκστρατεία της Μικράς Ασίας. Μετά την καταστροφή το 1922 - 1923 ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν στην Αθήνα σε προσφυγικό καταυλισμό όπου και συνεχίζει τις σπουδές του παίρνοντας το δίπλωμα του Ιατρού με ειδικότητα Παθολόγου. 
Λίγο αργότερα παντρεύεται την αγαπημένη του Αντιγόνη και το 1929 εγκαθίσταται στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Προσοτσάνη μέχρι την άνοιξη του 1941. Στον πόλεμο του 1940 στρατεύεται για τρίτη φορά, ως λοχαγός, και για 5 μήνες υπηρετεί στην περιοχή Δράμας - Προσοτσάνης και στην κατοχή προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Ιατρός σε συνοικισμούς και νοσοκομεία των Αθηνών. Ύστερα από την απελευθέρωση έρχεται και πάλι στην Προσοτσάνη όπου υπηρετεί με πατρική αφοσίωση σαν οικογενειακός και Δημοτικός γιατρός, περιθάλποντας όλους τους άπορους ασθενείς του Δήμου Προσοτσάνης. 
Το 1962 συνταξιοδοτείται και εγκαθίσταται στην Δράμα χωρίς όμως να αποκόψει τους δεσμούς του με την Προσοτσάνη. Το 1976 πεθαίνει η σύζυγός του, η Αντιγόνη, και το 1980 ο ίδιος. Ο τάφος του βρίσκεται στην Δράμα. 
Ήταν άνθρωπος ανιδιοτελής , ανθρωπιστής, πραγματικός Χριστιανός και πονόψυχος σε αφάνταστο βαθμό. Προσέφερε πάρα πολλά στον κόσμο της Προσοτσάνης είτε με την γνώση του ως Ιατρός, είτε ως συμπαραστάτης στα διάφορα προβλήματά τους. 
Ο Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμώντας τις υπηρεσίες, τον ξεχωριστό ζήλο και την ευσυνειδησία του, ως ένδειξη ελαχίστης τιμής αποφάσισε να ονομαστεί μια Δημοτική οδός, με το όνομά

Date

22 Ιανουαρίου 2019

Tags

Ιατρός