Γαϊτάνος Πέτρος

Γαϊτάνος Πέτρος

gaitanos

Ο Πέτρος Γαϊτάνος γεννήθηκε στη Δράμα. Μετά από πολυετείς μουσικές σπουδές, πήρε πτυχίο Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Mουσικής από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με δάσκαλο το Μανώλη Χατζημάρκο. Διετέλεσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος "Καρίπειον Μέλαθρον". 
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά "Το Δίλημμα" σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, είναι γνωστή από τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού "Λάθος Εποχή". 
Ακολούθησαν "Γυάλινος Δρομέας" και "Σε πρώτο πρόσωπο", δισκογραφικές δουλειές στις οποίες ο Πέτρος Γαϊτάνος συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες όπως, Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Αρλέτα, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός και στιχουργούς όπως Λίνα Νίκολακόπουλου, Μάνος Ελευθερίου και άλλοι. 
Οι δίσκοι αυτοί ανέδειξαν εκτός από σημαντικές συνεργασίες και επιτυχίες όπως " Στο κάστρο το παλιό", "Και με παίρνουν τα κλάματα ".
Η επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι η "Πολιτεία Δ'" σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. 
Το 1995 συμμετέχει στην ταινία του Παύλου Πισσάνου "Ορφέας και Ευρυδίκη" ερμηνεύοντας τον θρήνο της Ευρυδίκης, με πρωταγωνιστή τον Andrew Bullock και αφηγητή τον Oliver Reed. 
Το Πάσχα του 1997 κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με τίτλο "Ώρα Ενάτη", το οποίο περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. 
Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας του καλλιτεχνική και καταγραφής από τη μεριά του, της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής σε μια σειρά από CDs που περιέχουν βυζαντινούς ύμνους. 
Έτσι ακολουθούν τα άλμπουμ "Τα Θεία Πάθη", που είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε το Πάσχα του 1996 στη Μητρόπολη Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. 
Το άλμπουμ περιλαμβάνει επίσης τον σπουδαίο ύμνο της Αγάπης του Απόστολου Παύλου Α' Επιστολή προς Κορινθίους. 
Μετά κυκλοφορεί το "Φως εκ φωτός" με ύμνους Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων και αργότερα μία τριπλή τρίγλωσση κασετίνα με τίτλο "Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω" η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα άλμπουμ "Τα Θεία πάθη" και "Ώρα ενάτη", το "Πεντηκοστάριον" με ύμνους Αναστάσεως, Αναλήψεως, Πεντηκοστής, Αγίου Πνεύματος και Θαυμάτων Ιησού. 
Το 2000 κυκλοφορεί το CD "Η πηγή της Ζωής" με ύμνους της Παναγίας και αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη, ενώ το 2003 κυκλοφορεί ξεχωριστά το CD "Πεντηκοστάριον", ακολουθούν "Αίμα & Ύδωρ" ενώ κυκλοφορεί μια τετραπλή δίγλωσση κασετίνα με 4 cds κλείνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της καταγραφής του στη μουσική αυτή με τον τίτλο "Οι ουρανοί διηγούνται...". 
Τον Οκτώβριο του 1997 κυκλοφορεί την νέα του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Ελεύθερες Θάλασσες".
Τον Μάρτιο του 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο "Αγέρας, Έρωτας κι' Αρμύρα - Από την Μαύρη στην Άσπρη Θάλασσα", το οποίο πολύ σύντομα έγινε χρυσό. 
Ο Πέτρος Γαϊτάνος σ' αυτό το σημείο βρίσκεται στην αρχή της καταγραφής σε δίσκο, σπουδαίων στιγμών της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο, τον Πόντο (το σπουδαίο τραγούδι της Μάνας, "Η Μάννα εν κρύον νερόν", που προέρχεται από κει αγαπήθηκε πολύ!). 
Το 1999 επιμελείται το CD "Η Θάλασσα στο Τραγούδι" που περιλαμβάνει τραγούδια που μιλούν για τη θάλασσα τα έσοδα του οποίου διατίθενται για την ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, όπου γράφει τους στίχους για το τραγούδι της Μεσογειακής Αναιμίας με τον τίτλο "Σαν πουλάκι πιάνομαι". Ενώ το 2000 η συγκίνηση και η ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες καθώς και οι μεγάλες πωλήσεις του CD "Αγέρας Έρωτας & Αρμύρα" τον παροτρύνουν να κυκλοφορήσει ένα δεύτερο CD με παραδοσιακά τραγούδια, αυτή τη φορά από το χώρο της Μακεδονίας. Τίτλος: "Σαν τα κρύα τα νερά". 
Την ίδια χρονιά διασκευάζει και τραγουδά το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου "Η Μάνα του Αλέξανδρου" . 
Τη χρονιά 1999 - 2000 συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Ο συνθέτης γράφει για τον Πέτρο Γαϊτάνο τραγούδια τα οποία ακούγονται στις τηλεοπτικές σειρά "Σύνορα αγάπης" και "Στα φτερά του έρωτα", τραγούδια που αγαπιούνται με το πρώτο άκουσμα. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικός άξονας στην ερμηνευτική του εξέλιξη είναι η επιτυχημένη - όπως αποδεικνύεται- δημιουργική ενασχόλησή του με την βυζαντινή μουσική. 
Συγκαταλέγεται δε ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες ερμηνευτές που μεταφέρουν τις μνήμες της παράδοσης στις νεότερες γενιές. Παράλληλα έχει το βλέμμα του εστιασμένο στο σύγχρονο ήχο, στο σύγχρονο τραγούδι, το οποίο ερμηνεύει με ενδιαφέρον και μεράκι αφήνοντας τα αποτυπώματά του και σε αυτό χαρίζοντας αγαπημένες επιτυχίες... 
Με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε μια μοναδική περιοδεία σε ναούς όπου το εκάστοτε ακροατήριο τον παρακολουθεί με ιδιαίτερη συγκίνηση να ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο ύμνους που έχουν σωθεί μέσα στους αιώνες. 
Παράλληλα κάνει συναυλίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη όπου γίνεται πρεσβευτής της ελληνικής μουσικής σε άλλους λαούς οι οποίοι ακούν και ανακαλύπτουν της υψηλή τέχνη & έκφραση της ελληνικής κληρονομιάς. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ενασχόλησή του Πέτρου Γαϊτάνου με την τέχνη της μουσικής έχει ως κέντρο την επικοινωνία του με Θεό και τον κόσμο, μέσα από πολλά είδη μουσικής, με στόχο το αληθινό και ουσιαστικό πνευματικό όφελος. 

Μερικές από τις πιο σημαντικές του εμφανίσεις είναι οι εξής: 
18/4/1995 Μεγάλη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. 
18/10/1995 Ηρώδειο. Βυζαντινοί ύμνοι και το Άξιον Εστί των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη. 
5/12/1995 Συναυλία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου. 
1995-1997 συναυλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη 1996 Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου για τα 33 χρόνια της προσφοράς του στο Ελληνικό τραγούδι Νοέμβριος 1996 Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Μεσογειακό Φεστιβάλ "Η Νύχτα της Μεσογείου" στη Μάλτα τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια. 
3/4/1996 Στην Μητρόπολη Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και του Δήμου Αθηναίων. 
Μεγάλη Εβδομάδα 1997 Δίνει μία σειρά από πολλές συναυλίες με τίτλο "Τα Θεία Πάθη", με μεγαλύτερη αυτή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου παρευρέθησαν χιλιάδες άνθρωποι. 
Το 1996 και το 1997 Στο Κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη με δημοτικά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, μετά από πρόσκληση του ίδιου και της εκεί οικογένειας. 
30/5/1998 Ο Πέτρος Γαϊτάνος έδωσε μεγαλοπρεπή, τετράωρη συναυλία, στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης μπροστά σε 7 χιλιάδες θεατές. 
6/11/02 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια παράσταση σε σκηνοθεσία και σενάριο δικά του, με τίτλο "Νάμουν ξανά παιδί" 
5/4/03 Συναυλία στο Town Hall της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Μουσικής Συνεργάζεται με τα ΔΗΠΕΘΕ Βόλου & Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, στις παραστάσεις "Εάλω η Πόλις" στο Βόλο & στην παράσταση "Από Θεογονία στην Άλωση της Τραπεζούντας" στη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως τραγουδώντας και παίζοντας σαν ηθοποιός πάνω σε ελαφρό ρόλο. 
30/11/04, ερμηνεύει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, το νέο έργο "Ωδή στο Μέγα Αλέξανδρο" σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και ποίηση Γιώργου Παπακώστα, με συμφωνική & χορωδία, ενώ ξαναπαρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2005 στο Ηρώδειο παίρνοντας εκπληκτικές κρητικές, με αποκορύφωση την παρουσίαση του έργου στις Πυραμίδες της Αιγύπτου με τις αιγίδες της Ελληνικής & Αιγυπτιακής κυβέρνησης. 
21/06/2005 Δίνει συναυλία στο διεθνές φεστιβάλ στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου απεσταλμένος της Ελληνικής κυβέρνησης εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο φεστιβάλ. 
17/02/2006 Λευκωσία, ερμηνεύει ένα νέο σπουδαίο έργο για την Κύπρο σε μουσική του κύπριου συνθέτη Μάριου Μελετίου και ποίηση του κύπριου ποιητή Άκη Φάντη, σε συνεργασία με την κρατική συμφωνική της Κύπρου με την διεύθυνση του Ραφαήλ Πύλαρινού, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ταυτόχρονα δίνει εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ισραήλ, Ευρώπη, Ασία και Κύπρο όπου το κοινό άλλοτε παρακολουθεί κατανυκτικά τις βυζαντινές του προσεγγίσεις και άλλοτε τον αποθεώνει. 

Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Date

22 Ιανουαρίου 2019

Tags

Τραγουδιστής