Ματαίωση των εκδηλώσεων «ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ»

 
Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, σεβόμενοι την απόφαση του Υπουργείου υγείας και με γνώμονα την υγεία όλων και την προφύλαξη μας από τον κορωνοϊός Covid-19 δεν θα πραγματοποιηθούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις «ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ» , που είχαν προγραμματιστεί για τις 21,22,23 Μαΐου 2020.
 
Πέρα από μεταφυσικές και επιστημονικές εξηγήσεις είναι γεγονός πως τα Αναστενάρια είναι ένα από τα πιο παράξενα και εντυπωσιακότερα έθιμα που συνεχίζουν να επιβιώνουν στον Ελλαδικό χώρο.
Ένα έθιμο που κουβαλά μια πανάρχαια ιστορία, ποικίλες θρησκευτικές και πολιτιστικές ρίζες και με μυστήριο που συνεχίζει να ασκεί γοητεία. Είναι ένα θρακικό έθιμο, ένα αληθινό λαϊκό πανηγύρι με προεόρτια και μεθεόρτια, που με σεβασμό και ευθύνη ,μα πάνω απ’ όλα με αγάπη και μεράκι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης και οι κάτοικοι της Μαυρολεύκης συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας να κρατήσουμε , αυτό που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας από το Κωστί της Βόρειας Θράκης, ζωντανό, όσο γίνεται ανόθευτο, απλό και λαϊκό.
 
Κάθε τόπος έχει όχι μόνο την ιστορία του αλλά και την πολιτιστική του παράδοση. Οι πρόσφυγες του Κωστί από τη Βόρεια Θράκη μετέφεραν στην Μαυρολεύκη και τα έθιμα τους «Αναστενάρια» προς τιμή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τον «Καλόγερο» έθιμο της Αποκριάς. Οι κάτοικοι τη Μαυρολεύκης, μικροί- μεγάλοι , ανεξαρτήτως καταγωγής πια και παρ’ όλες τις δυσκολίες που πέρασαν κατά καιρούς συνεχίζουν τις τελετουργίες των εθίμων. Με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης οι νεότεροι προς τους ηλικιωμένους προσπαθούν να γνωρίσουν να έρθουν σε επαφή και να συνεχίσουν την παράδοση του χωριού, εναρμονίζοντας το χθες με το σήμερα και χτίζοντας το αύριο.


Εκτύπωση   Email