ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012

 hmerologio2012

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, εμμένοντας στην ανάδειξη, τη διάδοση της πλούσιας κληρονομιάς και παράδοσής μας, την προώθηση και το σεβασμό της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας, την οικειοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς από τους νέους, εξέδωσε ημερολόγιο για το έτος 2012 με θέμα: «Τα επαγγέλματα του χθες».

Το εκτιθέμενο, σπάνιο, αρχειακό φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από συμπυκνωμένο μικρό επεξηγηματικό κείμενο της ασχολίας που προβάλλεται στο θέμα κατά μήνα. Αντλούμε τη θεματολογία μας από την ιστορία, τη λαϊκή μας παράδοση και κληρονομιά, που ο πανδαμάτωρ χρόνος θέλει να σβήσει. Αντέχουμε, αντιστεκόμαστε, προφυλάσσουμε «εστίες».

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα είναι κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Σας παρουσιάζουμε κάποια επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν ή τείνουν να εκλείψουν ή άλλαξε ο τρόπος εργασίας τους, ώστε να μη ξεχαστούν κι αυτά όπως πολλά άλλα στοιχεία της παράδοσής μας.

Είναι μια προσπάθεια να αποτυπωθούν βαθειά στη μνήμη μας επαγγέλματα και ασχολίες που ταυτίστηκαν με τους καιρούς που πέρασαν… Είναι η ώθηση ώστε να μη παραμορφωθεί η ζωή μας, να μη μεταβληθεί ο κοινωνικός μας ιστός, να μη κοπεί το νήμα με το παρελθόν.

Το ημερολόγιο πωλείται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.

Σας ευχόμαστε να έχετε έναν ακόμη ευτυχισμένο και γεμάτο υγεία νέο χρόνο.